Elena Glozman • 10 בינואר 2024

הקסם בעיבוד טראומה - הצגת מקרה בטיפול EMDR

הקדמה

רבים מכם ודאי זוכרים את הסרט האמריקאי המופלא "בחזרה לעתיד", שיצא לקולנוע בשנת 1985. בזכות הבמאי האגדי, סטיבן שפילברג, התסריט המסקרן והמשחק הנהדר של השחקנים המוכשרים, הסרט הפך מהר מאוד ללהיט וגם בחלוף מספר עשורים הוא עדיין נחשב לאחד הסרטים הטובים בתעשיית הקולנוע האמריקאי. עלילתו של הסרט מרתקת בעיניי: הגיבור הראשי, נער בשם מרטי מקפליי, גדל במשפחה אמריקאית ממוצעת. בתחילת הסרט, הוריו ג'ורג' ולוריין מקפליי מוצגים כאנשים פשוטים, חסרי בטחון ובעלי הופעה מרושלת. האב מתרפס ומרצה את סביבתו, מיואש ממה שקורה בחייו וכל מאמציו מופנים להישרדות היומיומית. האם אינה מסופקת מחיי הזוגיות שלה אך משתדלת להתעלות על קשייה באמצעות מילוי תפקיד "הרעיה הטובה" - זו שמכילה ותומכת. יחד עם זאת, היא לא בדיוק עומדת במשימתה זו ומביעה את תסכולה בארשת פנים זעופה תמידית וכן מרבה לירות שלל אמירות עוקצניות ומלאות ארס לעבר בעלה. אחיו של מרטי צעירים וממורמרים, מתוסכלים מכישלונותיהם המרובים בחייהם האישיים וחסרי תקווה ואמונה שאי פעם יגיעו רחוק יותר מכפי שהצליחו לעשות הוריהם.

בשלב כלשהו מרטי מגלה את מכונת הזמן ומגיע לעבר הרחוק – שנת 1955 – התקופה בה הוריו הכירו. הוא רואה את אביו לעתיד, ג'ורג', מטפס על העץ ומציץ מעבר לחלון ביתה של לוריין, שבאותם רגעים מתפשטת. לפתע משהו מבהיל אותו, הוא נופל ממקום מחבואו על הכביש וכמעט נדרס על ידי מכוניתו של אביה של לוריין שבדיוק חזר מעבודתו. מרטי, שמרוב בהלה דוחף את ג'ורג' הצידה כדי להצילו מאסון, למעשה מונע מאביו לעתיד להיפצע ולקבל את טיפולה המסור של לוריין – טיפול במהלכו הייתה אמורה להתאהב בו (תופעה פסיכולוגית זו ידועה בשם "פלורנס נייטינגל", כאשר הדאגה וטיפול מעוררים משיכה רומנטית או ארוטית כלפי מושא הדאגה).

כיוון שההתערבות הבלתי מתוכננת מצד מרטי העמידה את הגעתו לעולם בסכנה, הוא נאלץ בהמשך לשכנע את ג'ורג', אדם רגיש ויצירתי אשר נמנע באופן תמידי מעימותים וויכוחים, להפגין אסרטיביות ולהילחם בעבריין השכונתי שהטריד באופן קבוע את לוריין – הכל על מנת לעורר את אהבתה. לאחר שפורצת הקטטה, נהפך האירוע לחוויה מכוננת בחייו של ג'ורג' – חוויה שמובילה באופן בלתי צפוי לשכתוב מהלך חייהם שלו ושל כל בני משפחתו. כשמרטי שב בחזרה לעתיד, לביתו בשנת 1985, הוא מגלה להפתעתו הרבה בית מושקע, יפה ומסודר. הוריו מלאי המרץ, צעירים במראם ומטופחים, משתפים בהצלחותיהם בקריירה הענפה שהצליחו לבנות. הם מנהלים אחד עם השני תקשורת פתוחה, צוחקים ומתחבקים, ונראה שהם מאוד קרובים מבחינה רגשית. ילדיהם השתנו גם הם, ופתאום מרטי פוגש באח ואחות שמסוגלים לעמוד איתנים לנוכח כל מכשול בחייהם. הוא מרגיש שמח וחש כי התקשורת בין בני משפחתו הפכה למכילה, אינטימית ומלאת הבנה ואמפתיה.

אם ננסה מעט להתרחק מהעלילה הבדיונית, נוכל עדיין לשאול את עצמנו – האם השינויים המהותיים הללו יכולים להתממש רק בסרטים ובאגדות? האם בחיים האמיתיים הכל קבוע מראש ולא ניתן לשנות דבר? חלקנו אולי משיבים בחיוב על שאלה זו, ומאמינים כי אין לנו שליטה על חיינו – אך כאן ברצוני להתנגד לעמדה פסימית זו. בהתבסס על ניסיוני הקליני רב השנים, אני סבורה כי תהליך עיבוד הטראומה שאדם עבר אכן משנה את חשיבתו, עמדותיו, מערכות יחסים עם סובביו ואף משפיע על מהלך חייהם של יקיריו. ובכן, כיצד זה עובד?

טיפול בטראומה לפי שיטת EMDR

הפיכת האירוע הטראומטי למקור כוח

שיטת EMDR (הקהיה ועיבוד מחדש על ידי הזזת עיניים) נוסדה לפני שלושים שנה על ידי ד"ר לפסיכולוגיה בשם פרנסין שפירו (1989). השיטה מבוססת על מודל AIP (ראשי תיבות של Adaptive information processing theory), אשר לפיו זיכרון של אירוע טראומטי אינו מעובד כראוי ובמקום זאת מאוחסן יחד עם רגשות, תחושות ואמונות שליליות הקשורות לאירוע. בפועל, זה גורם לכך שהאדם שחווה טראומה אינו חי בהווה, אלא ממשיך לחיות בעברו גם בחלוף שנים מהתרחשות האירוע. בכל פעם שהזיכרון הטראומטי מופעל על ידי טריגרים שונים, הדבר בא לידי ביטוי בהתנהגות דיספונקציונלית כגון מחשבות טורדניות, התפרצויות, פלשבקים וסיוטים בלילה. במהלך עיבוד EMDR, הזיכרון עובר ממצב "אימפליסיט אפזודי" ל"אקספליסיטי סמנטי" (הכוונה שהאדם כבר אינו חי את האירוע מחדש באופן בלתי מודע, אלא מודע היטב לאירועים שקרו). הזזת העיניים (או הפעלת שתי אונות המוח בעזרת גירוי בילטרלי אחר (BLS) כמו על ידי רטטים בשתי הידיים או תיפוף על שני חלקי הגוף) תוך כדי התמקדות באירוע גורמת לאקטיבציה פאראסימפתטית (פעילות מערכת העצבים במצבי מנוחה) – מה שמאפשר לעוצמת הרגש המתלווה לאירוע הטראומטי לרדת או להיעלם לגמרי. בצורה זו, הזיכרון משתנה ועובר אינטגרציה עם מידע אדפטיבי יותר. כעת, במקום תחושה של חוויה מטרידה, האירוע הופך למקור כוח.

ברמת הקושי שלו, טיפול EMDR מזכיר לי התערבות כירורגית הנדרשת על מנת להשיג שיפור משמעותי וארוך טווח בתפקודו של המטופל. המטופל חוזר למקומות הכאובים והאפלים ביותר בחייו וחווה אותם שוב במטרה לעבד אותם ולהשתחרר מהם סופית. בזכות הטיפול האדם עובר טרנספורמציה עמוקה. במחקר של Bessel A van der Kolk וחבריו (2007), שערכו השוואה בין טיפול EMDR לטיפול תרופתי פסיכיאטרי (fluoxetine), הוכח כי לאחר ששתי הקבוצות קיבלו טיפול במשך 8 שבועות, נמצא כעבור חצי שנה כי טיפול EMDR היה משמעותית אפקטיבי יותר בהעלמת סימפטומים רגשיים ו/או גופניים שליוו את האירוע הטראומטי. ממצאים אלה אף הראו כי הטיפול אינו מסתיים בתוך חדרו של המטפל, אלא שהמוח ממשיך לעבד את הטראומה גם לאחר שהמטופל יוצא מהקליניקה.

ניסיתי לראשונה את השיטה עם מטופלת שהתלוננה אז על מערכת יחסים מורכבת עם גיסתה. במהלך הפגישה היא לא הצליחה להתמקד בקשייה והייתה מאוד מבולבלת, מה שגרם לי לחשוב כי היא אינה מודעת למה שמפריע לה באמת בקשר עם קרובת משפחתה. בשל כך ביקשתי ממנה לחזור בזמן ולהיזכר באותה ההרגשה, המחשבה ובתחושות הגוף שהיא חווה מול גיסתה מתוך אירועי העבר. להפתעתי הרבה, חוט מחשבתה הוביל אותה למספר פגיעות מיניות שעברה כשהייתה נערה. לאחר עיבודם של האירועים הטראומטיים הללו בטיפול, השתפר גם הקשר עם גיסתה.

מה ייחודו של טיפול EMDR בהשוואה לגישות אחרות?

אחת השאלות בהן יצא לי להיתקל בשיחות עם מטפלים המשתמשים בטכניקות שונות הקשורות לחזרה בזמן ולעיבוד אירוע טראומטי (החל מטיפול דינמי קלאסי ועד לטיפול בNLP-) היא כיצד טיפול EMDR שונה מהן. אשמח להסביר זאת: הגירוי הבילטרלי והתגובתיות המכילה של המטפל מאפשרים למטופל להציף, אך עם זאת גם לעבד, את אירועי הטראומה שעבר. לפי הרמן (1989), ההפעלה של שתי המיספרות המוח הכרחית ואף חיונית לשם כך, כאשר ההפעלה בחלק השמאלי של קליפת המוח והמערכת הלימבית אחראית על חשיבה ורבלית-לוגית, תכנון וביצוע, ואילו ההפעלה של קליפת המוח והמערכת הלימבית בהמיספרה הימנית אחראית על רגש, יחסים בין אישיים, אינטואיציה, סינתזה ואינטגרציה של כל הנתונים. כך, באמצעות הגירוי הבילטרלי של שתי ההמיספרות יכולים להתרחש עיבוד של טראומה ואינטגרציה של כל המידע, ובדרך זו נוצרת מערכת סינרגיה -חיבור של חלקים שונים ומופרדים לשלם הפונקציונלי (Siegel, 2012). לאוב ווינר (2007) מרחיבות ומסבירות את התהליך האינטגרטיבי בעיבוד טראומה בשיטת EMDR בעזרת תפיסה דיאלקטית. לדבריהן, ברגע שמטופל מתמקד באירוע טראומטי, מתחילים לעלות חיבורים אסוציאטיביים. קודם כל הזיכרון הטראומטי הדחוס והמקובץ עובר פירוק לחלקים נפרדים, לאחר מכן מתחיל חיבור מחדש בין חלקים טראומטיים לחלקים אדפטיביים ובמהלך התהליך, הניגודים יוצרים סינתזה חדשה וגם מציאות חדשה עבור המטופל. הדבר מוביל לשינוי בתפיסת העצמי ובתפיסת האחרים ולצמיחה כתוצאה מאירוע טראומטי.

לצערי, חזרה לאירועי העבר ועיבודם ללא שימוש בגירוי בילטרלי עלולים להוביל לתוצאות בלתי צפויות בתגובותיו של האדם תוך כדי אימוץ דפוס פחות אדפטיבי. במהלך טיפול EMDR בולטת לעין מהירות האיתור וההתמקדות של המוח באירועים טראומטיים ומורכבים, אותם אירועים אשר משאירים את המטופל מאחור ולא נותנים לו להתקדם. במהלך עבודתי נוכחתי לגלות ששיטה זו מתאימה במיוחד לאנשים המשקיעים לא מעט זמן בהרהורים, בקריאה על התסמינים שלהם ואף בהשתתפות בסדנאות/אימונים/טיפולים קלאסיים/מדיטציות עצמיות - הכל כדי לטפל בבעייתם (שלעיתים הם עצמם אבחנו). מודל ה-AIP עליו מבוסס טיפול EMDR מאפשר לעקוף את מנגנוני ההגנה של המטופל בדרך מאוד עדינה, ולפסוח על התנגדותו לתהליך. לראייה, ניתן לראות כיצד תכנים חדשים, שלפעמים מפתיעים ואף סותרים את מה שהאדם נהג לחשוב על עצמו קודם, עולים במהלך גירוי בילטרלי מתוך המטופל ולא מהמטפל.

סיבה נוספת להעדפה האישית שלי להשתמש דווקא בטיפול EMDR נוגעת למקרים בהם המטופל חווה רמה מסוימת של אלקסיתימיה – קושי להרגיש, להביע או לזהות רגשות (Sifneos, 1973). טיפול ב-EMDR מחייב רגישות ותמיכה גבוהה מצד המטפל על מנת לעזור למטופל להכיר במחשבותיו, ברגשותיו, בתחושות גופו (לאחר כל גירוי בילטרלי אני שוב ושוב חוזרת למטופל ובודקת מה הוא מרגיש ומה התחושות שעולות לו בגוף). בזכות תהליך זה, המטופל לומד להבין ולקבל את עצמו, וכך גם להבחין בין צרכיו האישיים לבין צרכיהם ודרישותיהם של סובביו. הוא לומד לתמלל ולהמשיג את שקורה לו ולעשות אינטגרציה של כל חלקיו. ללא גירוי בילטרלי (שמצליח גם להציף וגם להרגיע, בו זמנית), יהיה למטופל הסובל מאלקסיתימיה קשה מאוד לעבור טיפול באופן אפקטיבי.

שילוב בין טיפול זוגי לטיפול EMDR פרטני

כמטפלת ומדריכה בטיפול זוגי ומשפחתי, אני פוגשת פעמים רבות בני זוג אשר בשל אירועים קשים שעברו או עוברים, כה מוצפים עד שאין הם מסוגלים לנהל תקשורת בריאה – לא עם הבעל/אישה ולא עם ילדיהם. אחד המחקרים שנערך בתחום (Protinsky, Flemke, and Sparks, 2001) הציע כי כדאי לערוך טיפול בטראומה בנוכחות שני בני הזוג וזאת מכיוון שתהליך זה מקרב בין השניים ומאפשר לעורר חמלה ואמפתיה. בעברי עשיתי מאמצים כבירים כדי לעזור למטופליי לעבד את הטראומות, כולל כאלה מהילדות, בנוכחותם של בן או בת הזוג, אך נתקלתי בהתנגדויות נחרצות של אחד מהשניים כלפי חשיפה של סודותיהם הכמוסים. חלק ממטופליי סירבו בתוקף לטפל באירועים טראומטיים מן העבר בזמן שמישהו נוסף שוהה יחד איתם בחדר. הם הסבירו את סירובם בכך שמרגישים רגשות עוצמתיים כגון בושה ואשמה. מטופלים אחרים עזבו את התהליך הטיפולי באמצע, ללא מתן הסבר. הדרך בה בחרתי להתמודד עם מצב זה נשענת על דבריו של אחד ממייסדי הטיפול הזוגי, קרל ויטאקר (1988): "לאנשים יש זכות המלאה לייצר אקסטרפולציות משלהם על פי איך שזה מרגיש להם נכון וחשוב לעזור להם לנהל תקשורת פתוחה, ללא מגננות אחד עם השניה". תהליך זה אכן התאפשר ברגע שהתחלתי לשלב טיפול EMDR פרטני עם כל אחד מבני הזוג במקביל לטיפול זוגי. האפקטיביות של הטיפולים במתכונת זו עלתה משמעותית, ולאחר העיבוד של אירועים טראומטיים אישיים והורדת רמות החרדה והמתח, השניים סוף סוף היו מסוגלים להתפנות לתקשורת.

המייסד של התאוריה הפולי-וגאלית (אשר קרויה על שם עצב הוואגוס המחבר בין המוח ללב), הנוירופסיכולוג והפסיכיאטר ד"ר סטפן פורג'ס, מתאר כיצד תפיסת העולם מתרחשת ברבדים מרובים ובכך מסביר, מדוע, בלא מעט מקרים, אנשים אינם מצליחים לנהל תקשורת בריאה, מכילה וקונסטרוקטיבית בינהם. לפי תאוריה זו, פועלת אצלנו מערכת המכונה נוירוספציה (Neuroception), אשר נמצאת כל הזמן באופן בלתי מודע בחיפוש אחר סיכון ומפרשת את המתרחש בסביבה בקצב של ארבע פעמים בשנייה. לפי פורג'ס, נוירוספציה אינה מחייבת מודעות וזהו דבר המשותף לנו עם בעלי החוליות הפרימיטיביים יותר, כולל זוחלים. "המוח הזוחלי" (Reptile brain) שולט בתפקודים חיוניים של הגוף כמו דופק, נשימה, חום גוף ושיווי משקל (MacLean, 1990). המוח שלנו כולל שרידים מהמוח הזוחלי, וביניהם את גזע המוח והצרבלום, והם אלו שאחראים על ההישרדות ומתגייסים באופן מידי אם נשקפת סכנה. זאת בעוד ש"מוח היונקים", הנאו-קורטקס (Neocortex), אחראי על חשיבה קוגניטיבית, קבלת החלטות, יכולת לפתח קשרים עם אנשים ויצירתיות. הבעיה, לפי פורג'ס, היא שהנאו-קורטקס יכול לעשות את עבודתו רק אם אנו מרגישים בטוחים ורגועים.

פורג'ס טוען שבמהלך אירוע טראומטי האדם אינו מצליח להגיב כפי שהיה רוצה, ואז מתרחשת רגרסיה. בניגוד לתיאוריה הקלאסית, לפיה המערכת הסימפתטית מגייסת את כל המשאבים ל-fight or flight, בפועל מתעצמת חוויה של ייאוש וחוסר אונים. חוסר התגובתיות של היונק ברגעי סכנה מוסבר מבחינה אבולוציונית כיתרון עבורו – הטורף לא יכול למצוא אותו. הבעיה היא שבנוסף לחוסר תגובתיות מבחינה התנהגותית, מופעלים מנגנונים נוספים גם ברמה הרגשית, כגון הדחקה, הכחשה, ואף דיסוציאציה. אף על פי שתגובות אלה עזרו לאדם לשרוד את האירוע הטראומטי שעבר, עם הזמן הן פוגעות בגמישות המחשבתית וביכולת ליצור קשרים תקינים עם הסביבה. כך למעשה מתערער כל מה שהתקיים לפני טראומה. ההבנה של התהליך הזה חיונית עבור המטופל, מפני שפעמים רבות, בזכותה חלה ירידה ברמת החרדה של המטופל ובחוסר האונים שלו – מה שמוביל לריפויו.

התאוריה הפולי-וגאלית מסבירה את חוסר מסוגלותו של האדם, ברגעים בהם הוא מרגיש מותקף, לנהל שיח הגיוני, בוגר ורציונלי. ברגעים בהם הוא שומע אמירות או רואה הבעות פנים המזכירות לו אירועים טראומתיים מן העבר, הוא חווה הצפה וכל משאביו מופנים להישרדות: אין לו יכולת ברגעים אלה להקשיב עד הסוף, להפנים, להבין את דברי האחר ולהשיב את דבריו שלו. במקום זאת, הוא עסוק במגננה ובהתקפה נגדית. השיח לוקה בחסר של החשיבה לוגית, עד לרגע בו האדם יוכל להירגע, הנאו-קורטקס שלו ישוב לפעול, והוא יהיה מסוגל לחשוב, לנתח, לענות, לתכנן וכו'.

במצב כזה של ייאוש וחוסר אונים הגיעו אליי לטיפול בני זוג - גיא ורומי (שמות בדויים). הם התקשו לנהל שיח, לקבל החלטות, היו מאוד דרוכים ומתוחים, נהגו באימפולסיביות וחוסר סבלנות, התפרצו באמצע כל משפט והאשימו אחד את השנייה בכל בעיותיהם. כבר בפגישה הראשונה הודיעו לי השניים שהם מרגישים אכזבה עמוקה ותשישות ממריבות חוזרות ונשנות, הם לא רואים סיבה בלהישאר יחד ולהמשיך בסבל משותף זה לעוד אין ספור שנים וכך גם התחילו לדבר על גירושין. למרות כל הנאמר לעיל, שניהם עדיין רצו לשקם את הקשר הזוגי וייחלו שהכל יחזור לקדמותו, ולכן תלו את תקוותיהם בהצלחתו של טיפול הזוגי. בסוף המפגש הראשון המשותף עמם, הצבתי מספר יעדים בנושא של תקשורת, התארגנות מחדש וסדרי עדיפויות של השניים, אך קודם כל היה עליי לסייע לגיא ורומי להנמיך את רמות הלחץ וחרדה על מנת לאפשר את קיום השיח. פגישה אישית ראשונה נקבעה עם רומי.

אוריה הפולי-וגאלית ויישומיה בטיפול נפשי

תיאור מקרה: רומי וגיא 

לאחר שבמהלך מספר סשנים זוגיים רומי חזרה כמה פעמים בפני בעלה על המשפט: "אתה כל הזמן משפיל אותי", החלטתי לערוך להם שני מפגשים פרטניים. הרגשתי שהטיפול הזוגי הגיע למבוי סתום וקיוויתי שטיפול אינדיבידואלי בשיטת ה-EMDR יעזור לפרוץ את התקיעות, יסייע לאתר ולעבד מחסומים שלא מאפשרים לשני האנשים הללו, שיש להם כל כך הרבה במשותף ושהקשר שלהם נרקם מתוך אהבה גדולה, לחיות בהרמוניה ולהנות אחד מהשנייה וממשפחתם.

זו לא הייתה הפעם הראשונה בה רומי האשימה את בעלה בגילוי יחס משפיל ומזלזל כלפיה. מעניין היה שאני, באופן אישי, לא ראיתי דבר בדינמיקה ביניהם שיכול היה להעיד על כך: גיא התנהג כלפי רומי בכבוד וברגישות רבה, דאג לשלומה הפיזי והפסיכולוגי וכל רמיזה קטנה מצידה לצורך שלה בבילוי משותף זכתה ליישום מידי בדמות פנאי נעים לכל המשפחה. גיא היה שותף מלא בגידול בנותיהם התאומות ואף עזר לאשתו בלימודי הדוקטורט שלה באוניברסיטה. כל אלה גרמו לי לשער שהאמונה המושרשת של רומי לפיה גיא מזלזל בה נעוצה בעברה הרחוק.

לפגישה הבאה רומי הגיעה לבדה. מכיוון שעד היום כל הפגישות התקיימו בנוכחות בעלה, ראיתי שהיא חשה חסרת מנוחה בפורמט השונה. היא שקעה בכיסאה ושילבה את זרועותיה על חזה, בחנה בזהירות את החפצים השוכנים בחדרי. העמדתי בפניה את מכשיר ה- EMDR (מאפשר לעקוב בעיניים אחרי הנורה שרצה מצד לצד וגם לקבל סימולציה דו צדדית נוספת על ידי רטטים בשתי הידיים), הסברתי על הטיפול והבטחתי לה שכל מה שיעלה בפגישה יישאר חסוי, ולא אעלה שום פרט מהמידע במהלך פגישתה המשותפת עם בעלה, אלא אם כן היא בעצמה תבחר לעשות זאת. בתגובה לכך רומי השמיעה אנחת הקלה, חייכה מעט ושוב נדרכה בציפייה לתחילת הטיפול.

- פנית מספר פעמים לבעלך ואמרת לו שאת מרגישה שהוא משפיל אותך. את מבינה על מה אני מדברת? שאלתי את רומי.

- כן, נכון, רומי אישרה. הוא מדבר ומתנהג אליי כל כך מגעיל שאני לא יכולה שלא להרגיש את הגועל והסלידה שלו ממני, הוא פשוט לא רואה אותי בתור בן אדם. היא נאנחה בכבדות וקימטה את מצחה. בכל פעם שזה קורה אני מרגישה שעולה לי גוש בגרון ופשוט בא לי להקיא מכל זה, הוסיפה בכעס.

- איזו מחשבה שלילית עולה לך לגבי עצמך או לגבי המצב, כשאת נזכרת בבעלך משפיל אותך? זו יכולה להיות מחשבה לגמרי לא הגיונית, אך היא נמצאת שם כל הזמן, הוספתי.

- שאני סתומה, השיבה רומי חרישית.

- את יודעת, פתחתי בזהירות, אולי אני טועה, אך משום מה נראה לי שתחושת "זלזול והשפלה" מוכרת לך עוד קודם, מהעבר שלך. רומי נשענה לאחור והרהרה בדבריי. היא נגעה באצבעה המורה בשפתיה שנמתחו מעט קדימה, הורידה את עיניה ולאחר שתיקתה הממושכת שארכה מספר דקות השיבה: "כן, את צודקת, היא הנהנה בראשה, לצערי התחושה הזו מוכרת לי מדי".

- אנא, הזכרי במצבים בהם הרגשת מושפלת, חווית תחושה של גוש בגרון עד כדי כך שרצית להקיא וראית את עצמך כ"סתומה". באיזה גיל זה קרה? שאלתי את רומי ועודדתי אותה להתמקד באירועים הקשורים לתחושות הללו. כדי לעזור לה להיזכר, ביקשתי ממנה להתמקד במכשיר והפעלתי BLS (גירוי בילטרלי).

כשרומי חזרה בזיכרונה לימים ההם, עיניה הגדולות והאפורות התמלאו בדמעות והיא שלחה את ידה הדקיקה אל מתקן המפיות העומד לצדה, הוציאה שתי מפיות והחלה למחות את דמעותיה. היא קינחה את אפה בקול רם, הרימה את עיניה, שהיו מוכתמות במספר סיבים לבנים – שאריות מהמפיות – ואמרה: "כמו שאמרתי לך, התחושה הזו מוכרת לי מדי. כשהייתי קטנה, אפשר לומר שבכלל לא למדתי בבית הספר, נכשלתי בכל המקצועות. הייתי תלמידה ממש גרועה. הייתי יושבת בכיתה ובוהה בחלון, חולמת בהקיץ, האמת שאין לי מושג על מה", הוסיפה. משום מה אני זוכרת מקרה אחד, רומי המשיכה בבלבול, בבית הספר התקיימה אסיפת הורים. הייתי אז בכיתה ב'. בדיוק התחלפה לנו המחנכת, המורה הקודמת יצאה לחופשת לידה והאמת ששמחתי כי פשוט התאהבתי במורה החדשה, רחל. אני זוכרת שהיא הייתה כל כך נחמדה, וכל כך שונה מהמחנכת הקודמת: מאוד רגישה, מכבדת את כל הילדים, הוגנת כזו. אני ממש זוכרת איך באספת ההורים רחל הביטה בי, חייכה ואמרה לאמי: "הבת שלך ילדה כל כך נבונה, אני בטוחה שהיא תגיע רחוק מאוד." ברגע שהיא אמרה זאת, פרצתי בבכי. שטף דמעות זלג מעיניי ולא יכולתי לעצור אותן. אמא לא הבינה מה קרה, היא כל הזמן שאלה אותי: "מה קרה רומי, למה את בוכה?" רחל גם ניסתה להרגיע אותי. למען האמת, אני בעצמי לא ממש הבנתי מה זה היה.

- כנראה שהיא ראתה בך משהו שאף אחד מהסובבים אותך לא ראה או שם לב אליו, עניתי בעצב.

- כן, נעדרתי המון מבית הספר. ממש סבלתי שם. לא הצלחתי בלימודים וגם בכיתה כל הזמן הציקו לי. בכיתה ז' עשו עליי חרם שנמשך חודשיים. עד היום לא ברור לי מה הייתה הסיבה לכך. נראה לי שרווח להם כשהעיפו אותי בשלב מסוים בי"א, גיחכה רומי. פתאום היא התרצנה, והוסיפה: לפני שנתיים הוזמנתי לפגישת מחזור. בהתחלה לא תכננתי ללכת, אבל גיא התעקש ושכנע אותי כן ללכת לשם, אפילו הציע להתלוות אליי. בדיעבד, אני שמחה שהלכתי לאירוע כי זה נתן לי הזדמנות טובה לעשות הערכה מחדש - להשוות ביני לבינם. דפקתי שם הופעה, אף אחד לא זיהה אותי, כל הזמן התעניינו מי החתיכה - צחקה רומי צחוק מצלצל. מאוחר יותר, כשחזרנו הביתה מהמפגש, אני וגיא הסתלבטנו על כולם. התקדמתי מאוד במהלך השנים האחרונות: תוך שנה השלמתי את כל הבגרויות, התקבלתי לאוניברסיטה לתואר ראשון בלימודי ביוטכנולוגיה, סיימתי שני תארים, המשכתי ללימודי דוקטורט. אני היחידה בין כל חבריי לשכבה שהמשיכה ללימודי דוקטורט. והאמת, כיום אני בין המובילים בארץ בתחום שאני חוקרת, אמרה בגאווה.

- זה דורש אינטליגנציה גבוהה מאוד כדי ללמוד באופן עצמאי ולסיים תוך פרק זמן קצר את כל החומר שלמדת במשך כמה שנים, אמרתי בהערכה לרומי. ככל הנראה סבלת מבעיות קשב וריכוז כשהיית ילדה, אך ברור שזה לא היה קשור ליכולות הקוגניטיביות שלך.

- רומי הנהנה בראשה. אני זוכרת שלא הייתי מסוגלת להתרכז, בכיתה הייתי מנותקת רוב הזמן וחשבתי על כל דבר אחר: על מה שקורה בחוץ, על המשפחה שלי, על ההורים שלי.

- מה קרה להוריך באותה תקופה?

- שום דבר מיוחד, חוץ מזה שאבי בגד באמי - היא עיקמה את אפה וגיחכה - הוא כל הזמן שיקר לה, והיא, כמו סתומה, האמינה לו - הבעה של כאב ואכזבה עיוותו את פניה, דמעות שקופות נצצו בזויות עיניה. היא הסיטה קווצת שיער בהירה ממצחה והושיטה שוב את ידה אל מתקן המפיות.

- איך גילית את הבגידה של אביך? שאלתי אותה באהדה.

- לא היה צורך לגלות דבר, גרסה רומי ומשכה בתמיהה בכתפיה. הוא היה מביא את כל הנשים שלו הביתה, בזמן שאמי עבדה במשמרות לילה בבית החולים.

- באיזה גיל זה קרה? רומי כנראה הבחינה בתדהמה שעל פניי. מבטה התרכך מעט והיא השיבה במבוכה: מאז שאני זוכרת את עצמי, מגיל שנתיים-שלוש. ככה זה היה נהוג – אמא משאירה אותו לשמור עליי ועל אחותי הקטנה, והוא עושה כל מה שעולה על רוחו.

- איך אמא שלך הגיבה לכל זה? שאלתי אותה ברגע כשהתעשתי.

- היא לא ידעה דבר. בכלל, אמא שלי לא הייתה אישה כזאת חכמה - היא סובבה אצבע ליד רקתה - מנותקת רגשית מכולנו, מכל העולם. שפתיה התעוותו בגיחוך קל, אני חושבת שלא היה אכפת לה מאף אחד, אמרה רומי בבוז, לא ממני, לא מאחיותיי, לא מבעלה. ואבא, הוא היה אדם שונה לחלוטין. הוא היה נפש חופשיה ויצירתית, וכנראה שעם נשים אחרות הוא הצליח לחוות את אותם הרגשות שהיו חסרים לו בקשר עם אמי. היא קמה בפתאומיות, ניגשה למתקן המים, מזגה לעצמה כוס ובלעה את תכולתה בלגימה אחת.

– קרוב לוודאי שהיא חשדה בבגידה של בעלה וזו הייתה הדרך שלה להתמודד עם זה, להתנתק מבחינה רגשית. אני בטוחה שהיא הייתה אחרת לחלוטין כששניהם רק הכירו, אחרת הוריך מעולם לא היו מתאהבים אחד בשנייה ולא היו מחליטים להתחתן. כשהתבוננתי במבטה מלא הצער והכאב, הוספתי, ילדים המתמודדים עם משבר בזוגיות של הוריהם אכן נוטים להתקשות מבחינה לימודית. אפשר לומר שזו משימה בלתי אפשרית להצליח להתרכז במקצועות כמו ספרות או מתמטיקה אם חיי משפחתו של הילד תלויים על חוט דק שעלול להיקרע בכל רגע נתון. רציונלית, הצלחת להצדיק ולגבות את אביך, כפי שאמרת "הוא היה נפש חפשיה ויצירתית, הוא היה זקוק ליחס, תשומת לב, לבטא את רגשותיו באופן אקספרסיבי יותר - כל מה ש"אמך המנותקת מבחינה רגשית" לא הייתה מסוגלת לספק לו. יחד עם זאת, ליבך ונשמתך לא יכלו לקבל זאת, הם נקרעו מרוב כאב בשל היחס הלא הוגן ואף המשפיל מצד אביך כלפי אמך. ילד הרי אינו מסוגל להעדיף הורה אחד על פני האחר והוא דואג מאוד כשאחד מהם סובל או אינו במיטבו. בעיות הריכוז שלך היו תוצאה ישירה של מצבך הרגשי, אך בשום פנים ואופן לא נבעו מהיכולת השכלית שלך, הבהרתי לרומי.

- אף על פי שאני יכולה להתגאות בהישגים הרבים שלי, משום מה אני עדיין מרגישה שאני פחות טובה מאחרים, פחות חכמה ופחות בהכל. גם כשהתקבלתי ללימודי הדוקטורט, המשכתי להרגיש שאני מתחזה, שאני יוצרת רושם מוטעה והפוך ממה שאני באמת. וגיא - רומי חייכה פתאום בחום - אני חושבת שהוא היחיד שבאמת מאמין ותומך בי באופן מלא. אני מרגישה שהוא היחיד שמולו אני לא צריכה לעטות מסכה, לשחק איזה תפקיד, אלא יכולה להיות מי שאני באמת.

מה קורה כשאנו מוצפים בתחושות מוכרות אך בלתי מוסברות? 

הסוציולוג האמריקאי צ'ארלס הורטון קולי (1902), הציע כי לבני אדם יש נטייה רפלקטיבית לפתח דימוי של "עצמי במראה", אשר קשור לאופן בו אחרים תופסים אותנו. אנו מבינים (עוד מהגיל הרך) שאנחנו יפים או חכמים בזכות מבטים מלאי הערצה ואמירות והערות שונות מצד ההורים, האחים, הסבים והסבתות וכן סובבים אחרים. ואם, מסיבה כלשהי, ילד מתקשה בלימודיו, מה שמוביל פעמים רבות ללגלוג מצד חבריו לכיתה ולעתים אף להתעלמות או זלזול מצד המורים וכן לכעס מצד הוריו, מהר מאוד הוא לומד לתפוס ולהעריך את עצמו, כפי שאמרה רומי, בתור "סתום", מתחזה – בלי קשר להצלחותיו בעתיד.

במקרה של רומי, כחלק מהניסיון לשנות את תפיסת העצמי שלה, המפגשים הפרטניים הבאים התמקדו בעיבוד הטראומות הקשורות לחוויותיה מבית הספר ולאינטראקציות שלה עם בני גילה. אך לפני שהתחלנו לעסוק בכך, הקדשנו לא מעט זמן לעיבוד טראומה מוקדמת יותר הקשורה לבעיות ההתקשרות (attachment) שלה (Bowlby, 1958). הבגידות החוזרות והנשנות של אביה, אליהן נחשפה כבר מגיל שנתיים, לצד התנהגותה המנותקת של האם, גרמו לרומי להרגיש בדידות תהומית במשך זמן רב וכן מנעו ממנה לבטוח בסביבתה – מה שיותר מאוחר השפיע על הקשר עם הגבר שאהבה, גיא.

פעמים רבות אני שומעת ממטופליי כיצד במהלך שיחה או מריבה עם בן/בת זוגם קורה להם משהו בלתי מוסבר: מבטם של האישה או הבעל או תנועת גוף מסוימת יכולים לגרום להם לקפוא במקום, או להפך – להתפרצות זעם איומה. כשאנחנו מנסים להבין ולמצוא הסבר למה שקרה בין השניים, הרבה פעמים האדם שהגיב בצורה זו אינו מצליח להסביר במילים את מה שקרה לו במהלך השיחה. בהעדר הסבר ברור ומארגן למתרחש, גילויי חוסר השליטה העצמית במהלך השיחה גוררים אחריהם צרור של האשמות עצמיות: אותו אדם מאשים את עצמו בחוסר איפוק, בהיותו חם מזג, ובשלב מסוים, הוא לומד להתייחס לתגובתיות שלו כחלק מתכונות האופי המולדות שלו.

בעיניי, החלק החשוב ביותר בתקשורת בין אישית הוא דווקא החלק הלא וורבלי, כלומר, שפת הגוף במהלך השיח: מבטו של האחר, תנועות גופו, הבעות פניו. מסרים בלתי מילוליים אלה יכולים להוות טריגר ולהציף את האדם עצמו בזיכרונות מן העבר ש"נשכחו מזמן", ולכן, הוא יגיב בהבעת רגשות שליליים בעוצמה גבוהה מבלי להבין את הסיבה האמיתית לכך. או, במקרה ואדם "אינו מרשה לעצמו להביע רגש שלילי" כאשר הוא חווה הצפה – הדבר יבוא לידי ביטוי כסימפטום סומטי באחד או בכמה אזורים בגוף (Hange et al., 2007; Holden, 1995; Alexander, 1950). מדוע זה קורה? למעשה, בפועל אנו לא שוכחים דבר. כשמתרחש אירוע שלא היה נעים עבורנו, המוח מסייע לנו בכך שמגייס ומפעיל מנגנוני הגנה במטרה להתמודד עם המתרחש, לשרוד את האירוע ולהמשיך לחיות ולתפקד גם אחריו (פרויד, 1896). יחד עם זאת, החלקים הלא מעובדים מאותו אירוע קשר מוסיפים לשכון בתת מודע שלנו, וברגעים הכי פחות צפויים, כשהם מופעלים על ידי טריגרים שונים - עולים מחדש ותוקפים אותנו בעוצמה משולשת. הרבה פעמים אני שמה לב לסוג של פיצול שקורה בין הקוגניציה לנפש האדם – כאשר בראשו, מבחינה לוגית, הוא מבין שהכל בסדר, לא קרה דבר (בעודו מכחיש את התרחשותם של אירועים מסוימים או השפעם האפשרית על חייו), אך במקביל גופו ונפשו חווים רגשות ותחושות בלתי נעימים וקשים, בלי שום יכולת להסבירם.

דרך כך אנחנו יכולים להבין מדוע רומי התפרצה כשגיא התעניין למה בשעה מאוחרת יחסית עדיין לא האכילה את התאומות, או במקרה אחר, התאכזבה כששאל בפעם השלישית ברציפות כמה גובה החשמלאי ששכרה את שירותיו. כל האמירות האלה הציפו מחדש ברומי תחושות מוכרות של חוסר אמון, וגרמו לה להרגיש שגיא מפקפק ביכולתה לקבל החלטות נכונות ונבונות ואף עושה זאת במכוון במטרה להשפיל אותה. כשהוצפה בשלל זיכרונות בלתי מודעים מהאירועים בהם חוותה פעם רגשות דומים, זה הכניס אותה למצב של "אמוק" וגרם להתקף זעם לא פרופורציונאלי. הדבר התפתח בשלב כלשהו עד כדי איומים לניתוק הקשר ולהגשת תביעה לגירושין.

סיכום

התנהגותה ותגובותיה של רומי גרמו לסדק במערכת היחסים שלה עם גיא. במאמר זה בחרתי להתמקד יותר בסיפור שלה, אך גם התנהגותו של בן זוגה עוררה לא מעט בעיות בקשר שלהם. הדאגה והתמיכה של גיא ומעורבותו המלאה במתרחש עם רומי - כל זה היה נפלא והכרחי עבורו ועבור אשתו בשלב ההתחלתי של הקשר. אך בהמשך, הרגשה נעימה זו הפכה לחודרנית ובלתי נעימה עבור רומי. באחד המפגשים רומי הגדירה את דאגת היתר של בעלה כ"חניקה". בפגישות האישיות עמו גיא התוודה כי גם הוא אינו מרגיש שהצליח בחייו ושעד היום אינו מממש את הפוטנציאל שיש לו בעבודתו. גיא שיתף שהוא מייחל לעבודה מעניינת, סוחפת, בה יצליח להביע את יצירתיותו ותבונתו. חוסר הסיפוק מאי המימוש העצמי של גיא גרם לו להביע תסכול ואכזבה כשהיה חוזר מעבודתו הביתה, וזאת מבלי שהבין את המקור לתחושותיו. במקביל, רומי פירשה את חוסר שביעות רצונו של בעלה כאצבע מאשימה כלפיה וחשבה שהיא זו שאחראית לתחושותיו הקשות. חוסר היכולת של השניים להכיר בכאבם האישי ובאכזבתם מהמצב הקיים, כמו גם חוסר המסוגלות לנהל תקשורת בריאה, הובילו את בני הזוג לריחוק.

המפגשים הזוגיים עם רומי וגיא שולבו עם פגישות EMDR פרטניות, במטרה לעזור לשניהם לעבד את הטראומות האישיות שלהם מן העבר. אני רואה בשילוב זה שילוב מנצח, וכאשר השניים קיבלו מענה פרטני, הדבר עזר להם משמעותית בהורדת הלחץ והחרדה, ואף סייע לשינוי תפיסתי לגבי עצמם ולגבי הזוגיות שלהם. בהמשך המפגשים הזוגיים, השתנתה גם הדינמיקה בין השניים והם סוף סוף הצליחו להקשיב ולשמוע את האחר ולהביע את עצמם. תהליך זה עזר להם לפתח קרבה רגשית (Glozman, 2020), לה ייחלו במשך 14 שנים.

על הכותבת

ילנה גלוזמן – מטפלת ומדריכה מוסמכת בטיפול זוגי ומשפחתי, מטפלת EMDR מוסמכת, מחברת הספר "משפחה אוהבת: המדריך ליצירת קרבה רגשית", סטימצקי.


מקורות

Baer D. How to know of you’re working with mammals or reptiles (and why it matters to your creativity). Interview with Dr. Stephen Porges. Retrieved from https://www.fastcompany.com/1682363/how-to-know-if-youre-working-with-mammals-or-reptiles-and-why-it-matters-to-your-creativity

Buczynski, R& Porges, S. A Webinar “Beyond the Brain: How the Vagal System Holds the Secret to Treating Trauma”. Retrieved from https://vegetativetraining.files.wordpress.com/2018/02/nicabm2.pdf

Carlson S. H. & Negash S. (2018). Emotionally Focused Therapy and Eye Movement Desensitization and Reprocessing: An Integrated Treatment to Heal the Trauma of Infidelity. American Psychological Association. DIV 43.

Cooley C. H. (1902). Human Nature and the Social Order. New York: Scribner's, 179-185. Retrieved from https://web.archive.org/web/20090304155817/http://media.pfeiffer.edu/lridener/courses/LKGLSSLF.HTML

Culp, L.& Porges, S. The GAINS Anniversary Interviews. Retrieved from https://static1.squarespace.com/static/5c1d025fb27e390a78569537/t/5cce027571c10b7dac289279/1557004917869/GAINS_anniversary_interview.pdf

Edwards, B. G. (2019). 10 Essential Elements of Carl Whitaker's Theory and Therapy. Psychology Today 8. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/progress-notes/201908/10-essential-elements-carl-whitakers-theory-and-therapy

Freud, A. (1995). The Ego and the Mechanisms of Defense. Taylor & Francis Ltd

Glozman E. (2020). The Loving Family: developing emotional closeness, amazon

Hamid, A. & Hughes, J. (2015). Integration of Religion and Spirituality Into Trauma Psychotherapy: An Example in Sufism?” Journal of EMDR Practice and Research Vol 9 Issue 3. 151-156. DOI: 10.1891/1933-3196.9.3.150

Hange, D., et al. (2009). The natural history of psychosomatic symptoms and their association with psychological symptoms: Observations from the Population Study of Women in Gothenburg. European Journal of General Practice. Volume 13, Issue 2. 60-66

Herrmann, N. (1989). The creative brain. Brain Books; Revised Edition

Holden, W. E., et al. (1995). Chronic daily headache in children and adolescents. Headache 34. 508–514

Laub, B., & Weiner, N.(2013). A Dialectical Perspective of Trauma Processing. International Journal of Integrative Psychotherapy, Vol. 4, No. 2. 24-39

MacLean Paul D. The Triune Brain in Evolution Role in Paleocerebral Functions. — Plenum New York. — 1990

Prior, V., & Glaser, D. (2006). Understanding attachment and attachment disorders: Theory, evidence and practice. Jessica Kingsley Publishers

Real, T. & Shore, J. (2020) Training "The Neurobiology of Relational Life Therapy & How it Works to Rewire Your Brain"

Siegel, D. J. (2012). The developing mind. How Relationships and the Brain Interact to Shape Who We Are. Second edition, New York: Guilford Press. Sifneos P. E. (1973). The prevalence of ‘alexithymic’ characteristics in psychosomatic patients. Psychother. Psychosom. 22, 255–262. DOI: 10.1159/000286529

Shapiro F., “The Role of Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) Therapy in Medicine: Addressing the Psychological and Physical Symptoms Stemming from Adverse Life Experiences” Perm J. 2014 Winter; 18(1): 71–77

Taylor G. J. & Bagby, R. M. (2004). New trends in alexithymia research. Psychother. Psychosom. 73, 68–77

Van der Kolk, B. & Spinazzola, J. et.al. (2007). A Randomized Clinical Trial of Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR), Fluoxetine, and Pill Placebo in the Treatment of Posttraumatic Stress Disorder. The Journal of Clinical Psychiatry 68(1). 37-46

Van Der Kolk, B. (2015). The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma. Penguin Putnam Inc



Andersen, B.L.,Kiecolt- Glaser,J.K.,&Glaser,R.(1994). A biobehavioral model of canser stress and desease course. American Psychologist, 49, 389-404.

Barthrop,R.W.,Lazarus,L.,Luckhurst,E.,Kiloh,L.G.,&Penny,R.(1977). Depressed lymphocyte function after bereavement. Lancet, 1, 834 – 839.

Herbert,T.B.,&Cohen,S.(1993). Stress and immunity in humans: A meta-analytic review. Psychosomatic Medicine, 55, 364 – 379.

Shapiro, F. (1989a). Efficacy of the eye movement desensitization procedure in the treatment of traumatic memories. Journal of Traumatic Stress. 2 (2), 199-223.

Shapiro, F. (1999). Eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) and the anxiety disorders: Clinical and research implications of an integrated psychotherapy treatment. Journal of Anxiety Disorders, 13, 35-67.

Takashahi,L.K.,Turner,J.G.,&Kalin,N.H. Prenatal stress alters brain catecholaminergic activity and potentiates stress-induced behavior in adult rats. Brain Research, 1992, 574, 131 – 137.

Waldinger,R&Vaillant,J. (2007) Childhood sibling relationships as a predictor of major depression in adulthood: A 30-year prospective study. Am J Psychiatry.164 :949-954. 


מאת Elena Glozman 8 בפברואר 2025
В последние годы, ко мне всё чаще и чаще обращаются с просьбой пройти у меня интенсивную терапию - марафон EMDR для того, чтобы как можно быстрее освободиться от травм прошлого. То что обычно характеризует людей, решающих пройти интенсив - это их высокая занятость и нежелание или отсутствие возможности проходить еженедельную терапию (вследствие большого расстояния от моей клиники в Ашдоде), или из за внезапного ухудшения психического состояния, которое нарушает нормальный образ жизни самого человека и его близких. Когда я только- только начала изучать эту тему, проштудировав все исследования в данной области, свидетельствующие о высокой эффективности интенсивной терапии (цель которой, пройти большое кол-во часов терапии в сжатые сроки), я всё же продолжала сомневаться по поводу безопасности метода, и первый же пациент с подобным запросом поставил меня перед дилеммой. Но, на свой страх и риск, согласившись на его просьбу провести интенсив, я с удивлением обнаружила его положительные стороны о которых не подозревала ранее. После проведения многочисленных марафонов, основываясь на своём опыте и на отзывах клиентов, должна признаться что процесс действительно очень эффективен тем что позволяет сконцентрироваться на основных проблемах, не отвлекаясь на моменты, крадущие драгоценное время, такие как: опоздания, обсуждения произошедшего за последнюю неделю (иногда это важно а иногда абсолютно лишнее), время уходящее на то чтобы правильно «закрыть сессию», чтобы пациент мог нормально функционировать после поднятых на сессии тяжёлых переживаний. При принятии решения о марафоне, нередко остро встаёт вопрос денег. Так как оплата происходит одним платежом, за весь марафон сразу, то это действительно выходит немалая сумма. Вместе с тем, если оценить время, потраченное клиентом на то чтобы добраться до еженедельной сессии, и взять в расчёт кол-во сессий разбросанных на протяжении длительного периода времени, для того чтобы прийти к тому же результату (как во время традиционной терапии), чаще всего выйдет та же сумма, а иногда марафон будет стоить дешевле. Подходит ли всем без исключения интенсивная терапия? Ответ однозначный – да, подходит. Единственное важное различие между пациентами – наличие социальной поддержки. Этот фактор влияет на то, понадобится ли терапия по окончании интенсивного процесса или нет. Хорошо, когда у человека есть поддержка со стороны семьи или друзей которые могут поддержать во время внезапно нахлынувших воспоминаний. Вместе с тем, из за отсутствия этой поддержки человеку может быть сложнее справиться с этим процессом и по окончании марафона, необходимо будет продолжить традиционную еженедельную терапию. Это необходимость поднимается также в случае наличия психического заболевания. Для тех из вас, кто не знаком с EMDR (ДПДГ) терапией, несмотря на то, что многие израильтяне в связи с событиями седьмого октября, приняли решение пройти этот вид терапии, благодаря чему смогли избежать развития пост травматического синдрома (ПТСР) и этот метод наконец то был оценен в нашем обществе по достоинству. И если в былые годы, военные прошедшие ливанскую войну и войну судного дня, были вынуждены свыкнуться с появившимися у них симптомами ПТСР которые омрачали их жизнь и жизнь близких, беспомощно принимая происходящее с ними как «крест который им придётся нести всю свою последующую жизнь”, то сегодня этот метод позволяет проработать травмы связанные как с войной, так и с другими травматичными переживаниями и помогает освободиться от травм полностью. Какие дополнительные методы я использую во время интенсивной терапии: Кроме метода EMDR, я также использую работу с воображением, SE, методы релаксации, CBT, символдрама, системная семейная психотерапия и психотерапевтическая беседа. Если вас заинтересовал марафон EMDR, обращайтесь по тел. +972-526662163. Немного информации для тех кто не знаком с EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) терапией. Это психологический метод. До 7.10 в Израиле на обучение этому методу допускались только психологи, соц. работники, психотерапевты после магистратуры и с опытом работы. Лично я являюсь сертифицированным EMDR психотерапевтом в Израиле и работаю с тяжёлыми травмами последние десять лет. Метод был разработан в 80-ых годах Франсин Шапиро для проработки травм и тревожных расстройств. Терапия EMDR основана на протоколе из восьми этапов, который сохраняется и в интенсивном формате: Сбор анамнеза и клиническая оценка – выявление основной проблемы и планирование терапии. Подготовка – создание чувства безопасности и использование техник эмоциональной регуляции. Оценка – определение триггеров и когнитивных, эмоциональных компонентов травматического воспоминания. Десенситизация с помощью движений глаз – использование билатеральной стимуляции (например, движения глаз или постукивания) для обработки воспоминания - приводит к снижению боли и страха от нахлынувших воспоминаний. Установка – укрепление позитивных убеждений вместо негативных. Сканирование тела – выявление и освобождение от негативных физических ощущений. Закрытие – обеспечение эмоциональной регуляции после каждой сессии. Переоценка – проверка прогресса терапии и дальнейшая коррекция. Берегите себя, Елена Глозман – супервизор и семейный и парный психотерапевт, EMDR (ДПДГ) терапевт, MA – детская психология-педагогика Автор книг «Любящая семья: рождение эмоциональной близости», 2017 «Счастливый брак. Практическое руководство для пар по созданию эмоциональной и интимной близости», 2022.
מאת Elena Glozman 6 בפברואר 2025
לאחרונה, יותר ויותר אנשים פונים אליי בבקשה לעבור מרתון EMDR – טיפול אינטנסיבי על מנת להשתחרר מטראומות מן העבר. מה שמאפיין אנשים אלה, מלבד זה שהם קצרים בזמן, זה שאין להם רצון או יכולת להגיע לפגישה אחת לשבוע (אם זה בעקבות מרחק נסיעה רב מהקליניקה שלי באשדוד או בשל שגרת חיים עמוסה אשר אינה מאפשרת להתפנות אחת לשבוע לטיפול) או סובלים בשל הצפה רגשית גבוהה אשר מונעת מהם לתפקד באופן רגיל. כאשר חקרתי לראשונה את הנושא, ועיינתי בספרות המקצועית המעידה על אפקטיביות התהליך, עדיין היו לי חששות משל עצמי. אך כפי שזה קורה לא מעט בחיים, המטופל הראשון התעקש על התהליך ואני, תוך היסוס וזהירות רבה, נעניתי בחיוב. לאחר שהעברתי מספר מרתונים EMDR, לפי ההתרשמות שלי ומתגובות של מטופליי, אני חייבת להכיר בכך שהתהליך אכן מאוד אפקטיבי, בכך שמאפשר להתמקד בבעיות אמיתיות ולא ליפול למקומות המעכבים את התהליך הטיפולי, כגון: איחורים, התעסקות במה שקרה במהלך השבוע (לפעמים זה חשוב ולפעמים לא), בשלב "סגירה" בסוף שעת טיפול על מנת שהמטופל יצליח לתפקד לאחר שצפו תכנים טראומתים קשים. נושא הכסף עולה לא פעם בהתלבטות האם ללכת על זה: בשל ריכוז השעות, נראה להרבה אנשים שתשלום עבור המרתון הינו יקר. יחד עם זאת, אם סופרים את הזמן שאדם מבזבז על מנת להגיע לטיפול, וכמות הטיפולים הפרוסים לאורך חודשים, לרוב יתקבל אותו מחיר סופי, ואולי אפילו נמוך יותר (לטובת טיפול אינטנסיבי) כדי להגיע לאותה תוצאה. האם EMDR אינטנסיבי מתאים לכל אחד? כן. ההבדל היחיד בין אנשים שיש להם רשת תמיכה, קרובי משפחה אשר מסייעים בהתמודדות עם המודעות העולה למתרחש בעוצמה גבוהה ובמהירות של טיל, לבין אלה שאין להם, שבמקרה אחרון יהיה צורך להמשיך בטיפול קונסרבטיבי (אחת לשבוע) בתום המרתון. גורם נוסף שיחייב טיפולי המשך, זהו הרקע שאדם בא ממנו: במידה ומדובר ברקע מורכב, ריבוי טראומות, CPTSD, אבחנות פסיכיאטריות. לאלה מכם, שאינם מכירים מה זה טיפול EMDR ממוקד טראומה, למרות שמאז 7.10 ישראלים רבים נעזרו בטיפול זה ובכך מנעו התפתחות (פוסט טראומה) PTSD, טיפול זה סוף כל סוף קיבל את ההכרה המגיעה לו. ואם בעבר, הלוחמים ממלחמת לבנון הראשונה, מלחמת יום הכיפורים, נותרו בחוסר אונים עם הטראומות שלהם כנתון שאין לשנותו, וקיבלו את הסימפטומים כגזר גורלם המר , כמשהו שלא ניתן לשנות אף על פי שזה פוגע באיכות חייהם ובאיכות חיי משפחתם, היום אנחנו יודעים שניתן לטפל ולהשתחרר מטראומות קשות. באיזה כלים אני משתמשת במהלך המרתון EMDR אינטנסיבי: למעט שיטת EMDR אני משתמשת בדמיון מודרך, SE, סימבולדרמה, שיטות הרגעה, CBT, פסיכותרפיה זוגית משפחתית מערכתית ושיח פסיכוטרפויטי. מוזמנים לפנות ולקבוע מרתון EMDR עבור עצמכם במספר 052-6662163.  לאלה מכם שלא מכירים מה זה טיפול EMDR? (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) EMDR זהו טיפול פסיכולוגי (לא ניתן היה לעבור הכשרה, לפחות לפני 7.10, ללא תואר שני טיפולי) שפותח על ידי פרנסין שפירו בסוף שנות ה-80, ומשמש בעיקר לטיפול באירועי טראומה ובהפרעות חרדה. טיפול EMDR מבוסס על פרוטוקול שמונה שלבים, והוא נשמר גם במסגרת האינטנסיבית: היסטוריה והערכה קלינית – זיהוי הבעיה המרכזית ותכנון הטיפול. הכנה – בניית תחושת ביטחון ושימוש בטכניקות ויסות רגשי. הערכה – זיהוי הטריגרים והמרכיבים הקוגניטיביים והרגשיים של הזיכרון הטראומטי. הקהיה רגשית תחושתית – שימוש בגירוי בילטרלי (כגון תנועות עיניים או/ו רטטים) לשם עיבוד הזיכרון על מנת שכאב ישכך. התקנה – חיזוק אמונות חיוביות כתחליף לאמונות שליליות. סריקת גוף – זיהוי ושחרור תחושות פיזיות שליליות. סגירה – הבטחת ויסות רגשי לאחר כל פגישה. הערכה מחדש – בדיקת התקדמות הטיפול והמשך התאמה. תשמרו על עצמכם, ילנה גלוזמן
מאת Elena Glozman 7 בדצמבר 2024
את השיטה EED (Emotional Closeness Education) פיתחתי במטרה לסייע להורים להעשיר ולהעמיק את הקשר ביניהם לבין קרוביהם. התרגילים בספר יעזרו לשפר את היחסים בינכם לבין בן/בת זוגכם, וכך באמצעות שילוב כוחות משותפים - תצליחו לחנך ילד בריא (נפשית ופיזית), מצליח ומאושר. קירבה רגשית היא אבן היסוד בבניית יחסים בריאים ומספקים בין בני משפחה. אנשים שחולקים בה מעידים על כך שמרגישים בטוחים, אהובים, ומובנים ע"י קרוביהם. הקירבה הרגשית מקנה תחושה של שמחה בעת שהייה משותפת ובילוי המשותף, אך יחד עם זאת, היא מעלה מודעות לזכותו הבסיסית של האדם ושל קרוביו במרחב אישי וכן נותנת הבנה עמוקה שישנם צרכים ורצונות שונים לכל אחד ואחת במשפחה אשר יש לכבדם. משפחות שניחנו בקירבה רגשית, מתאפיינות ביכולת הגבוהה שלהן לפתוח בשיח פתוח ולשתף במחשבות וברגשות (גם אם מדובר בפחדים ובכישלונות). שיטת EED, לפיתוח קירבה רגשית מושתתת על חמש אבני יסוד עיקריות: 1. קיימת השפעה הדדית על כל בני המשפחה: במהלך עבודתכם האישית ותוך כדי ביצוע התרגילים שבספר, תיחשפו להשפעה העמוקה ורבת המשמעות שהותירה בכם משפחתכם (הורים, אחים), ולדרך בה אתם עצמכם ממשיכים להשפיע על בן/בת זוג שלכם ועל ילדיכם. 2. מתן כבוד לסובבים אתכם וקבלתם: הבנה וקבלה של הרגשות והמחשבות האישיות וכן של המניעים השונים אשר הובילו אתכם להתנהגות זו או אחרת, תאפשר לכם לבחון את עצמכם באופן חומל ואמפתי. לאחר שתבינו את עצמכם בדרך טובה יותר ותתחילו לאהוב ולקבל את עצמכם, רק אז תצליחו לאהוב, להבין ולקבל את הסובבים אתכם. 3. פתיחות וכנות ביחסים: לעיתים אנו בטוחים לשווא בכך ששיתוף מידע מסוים עם האנשים הקרובים אלינו יוביל לתגובה מצדם (לרוב לא נעימה) הצפויה וידועה מראש. בשל חשש זה, רבים מאתנו יעדיפו שלא לשתף במידע העלול לעורר תגובה שכזאת. לצערי הרב, ההתנהלות הזהירה והשברירית הזאת בתוך התא המשפחתי אינה מקדמת פיתוח קירבה רגשית בין האנשים לבין קרוביהם, אלא להפך - הזהירות הזו יוצרת ריחוק, ניכור ותחושת בדידות אצל כל אחד מבני המשפחה. רק במקרה ואדם מסוגל לפתוח את הלב ולדבר בכנות עם האחר, הוא מהווה תשתית לביסוס יחסי אמון במשפחה – דבר אשר יוביל למסוגלות גבוהה של כל בני המשפחה לקבל מצבים פחות נעימים, כגון: ביקורת, עונשים, וקונפליקטים. 4. גילוי סבלנות כלפי יקירך: הדבר יתאפשר רק מתוך הבנה של תהליכים פסיכולוגיים ופיזיולוגיים אובייקטיביים שאדם עובר במהלך מצבים שונים בחייו. לעיתים קרובות, אנו נוהגים לפרש את תגובותיו והתנהגויותיו של האחר דרך תפיסת העולם האישית שלנו, אך ברגע שתעשירו את הידע שלכם, תצליחו להרחיב את כל התמונה ותבינו שבמצבים מסוימים האדם (כמו רבים אחרים במצב מסוים זה) לרוב עשוי לפעול בדרך אחת ולא באחרת. ההבנה הנרחבת הזו של המציאות הקיימת, הינה חיונית לפיתוח יחסים המבוססים על קירבה רגשית. 5. ניהול תקשורת בריאה בתוך המשפחה: העבודה במהלך קריאת ספר זה תעניק לכם כלים אשר ישמשו אתכם להביע את עצמכם בצורה בריאה ומיטבית, לנהל קונפליקטים ולגלות אמפטיה כלפי יקירכם. בשיטת EED, תדעו להעריך את כוחה העצום של התקשורת הסמויה (הלא ורבלית). חמש אבני היסוד האלה של שיטת EED יניחו לכם ולקרוביכם להרגיש שאכן רואים אתכם, מבינים אתכם ומקבלים אתכם כפי שאתם. הודות לאבני היסוד האלה, כל בן משפחה ירגיש מוערך ומשמעותי בעיניי האחרים ויחוש שהוא מסוגל להשפיע על סביבתו הקרובה. היכונו - אתם עומדים להתחיל במסע בזמן. העבודה תישא אתכם לילדותכם הרחוקה - להתבגרות, לתקופת הבגרות הנוכחית ולהורות של היום. במסע הזה, תיזכרו ותכירו (אולי לראשונה) בחלומות שלכם, בציפיות שלכם, בפחדים ובחששות. תהיה בידכם האפשרות להבין מה מניע אתכם לנהוג כך או אחרת, וכיצד ההחלטות שאתם מקבלים בחיי היום-יום מטביעות את חותמן בחייכם ומשפיעות על סביבתכם הקרובה. הודות לשיטת EED, תלמדו להבין, לקבל, ולאהוב את עצמכם כפי שאתם, וכך גם את את הבן/בת זוגכם ואת ילדיכם. תתחילו לגלות חמלה לא רק כלפי הסובבים אתכם, אלא בראש וראשונה כלפי עצמכם. תפתחו את היכולת לווסת את רגשותיכם ולהציב גבולות ללא רגשות אשם. הקרבה הרגשית שתיווצר בינכם לבין קרוביכם תחולל פלאים באווירה בבית. האווירה תהפוך לחמימה ונעימה, ואתם - תהפכו להיות ההורים המושלמים עבור ילדיכם המקסימים.  מתוך הספר של י.גלוזמן "משפחה אוהבת: המדריך ליצירת קרבה רגשית", 2019.
מאת Elena Glozman 7 בדצמבר 2024
Несколько лет назад я проводила урок для первоклассников на тему «Отношения в семье». Я попросила поднять руку тех, кто разговаривает с родителями на личные темы, делится своими переживаниями, советуется. В каждом из трех классов нашлось максимум по одному счастливчику. Они с радостью поделились опытом, описали возможные варианты общения с родителем, даже при его занятости, и выразили полную уверенность в родительской любви. Интересно было то, что у этих разных и еще не знакомых между собой детей наблюдалась схожая линия поведения: они были достаточно уверены в себе, принимали активное участие в деятельности класса, вели себя дружелюбно по отношению к сверстникам. Им было свойственно здоровое любопытство, они чувствовали себя комфортно в беседах со взрослыми, проявляли хорошие социальные навыки и могли похвастаться самыми высокими отметками в классе. За более чем пятнадцать лет работы с детьми и с их родителями, я обратила внимание на одну закономерность: успехи ребенка в учебе и в отношениях со сверстниками напрямую зависят от отношений с собственными родителями, а особенно от того, присутствует ли в этих отношениях эмоциональная близость. Дети, в семье которых не доставало эмоциональной близости, с раннего возраста испытывали трудности в общении со сверстниками, им было сложно в учебе (особенно в подростковом возрасте, начиная с 11-12 лет). Достаточно рано они почувствовали себя лишними и ненужными и, чтобы остановить поток навязчивых мыслей о суициде, пытались причинить себе вред или же «справлялись» со своими проблемами с помощью алкоголя, наркотиков или частой смены сексуальных партнеров. Подобный сценарий был характерен для абсолютно различных семей, независимо от вероисповедания, статуса или материального благополучия семьи. Работая с семьями, я поняла, что многие родители не могут дать своему ребенку необходимой ему эмоциональной близости по одной немаловажной причине: они сами были лишены подобной близости в детстве. И при всем желании быть значимым человеком в жизни своего ребенка, они просто не знают, как это сделать. В большинстве книг по воспитанию психологи описывают нормы развития ребенка в каждом отдельном возрасте или же дают советы родителям, как именно они должны или не должны воспитывать своего ребенка. Эти достаточно общие советы игнорируют личность ребенка, индивидуальность родителя, его опыт, мировоззрение и, самое главное, – страхи. Свой авторский метод EED (Emotional closeness Education – Развитие Эмоциональной Близости) я разработала, чтобы помочь родителям возродить в семье то, чего, возможно, они были лишены сами – эмоциональную близость со своими домочадцами. Эмоциональная близость – необходимая и важная составляющая семейных отношений. Это чувство уверенности в родителях, в партнере, ощущение любви и взаимопонимания. Это радость, которую вызывает проведенное вместе время, а также принятие и уважение границ своих близких. В семьях, в которых присутствует эмоциональная близость, члены семьи открыто делятся друг с другом не только радостными переживаниями, но и сомнениями, страхами. Основанный мною метод EED состоит из пяти основных компонентов и поможет вам развить эмоциональную близость. Давайте разберем эти компоненты: 1. Взаимное влияние членов семьи друг на друга. Выполняя упражнения в книге, вы научитесь учитывать то влияние, которое на вас оказали ваши родители, а также видеть, как воздействие той же силы вы оказываете на жену (мужа) и на собственных детей. 2. Уважение и принятие. Осознание и принятие собственных желаний, чувств и мотивов того или иного поведения очень важно. В процессе вы начнете относиться к себе более бережно. Понимая и принимая себя, вы сможете понять и принять своих близких как отдельных и независимых от вас личностей со своими потребностями, чувствами и желаниями. 3. Искренность в отношениях. Бывает, что беспокойство по поводу намерений и поведения близких сдерживает нас в проявлении наших истинных мыслей и чувств. Такое положение вещей усугубляет ситуацию в семье и приводит к отчуждению и ощущению одиночества. Только искренность в отношениях способна создать атмосферу доверия и принятия малоприятных моментов семейной жизни. 4. Терпение и принятие другого человека таким, какой он есть. Нередко мы видим наших близких через призму собственных фантазий. Вместе с тем, эмоциональная близость может развиться между людьми, личность которых вы принимаете с присущими им достоинствами и недостатками. Поведение других станет вам более понятным, как только вы начнете осознавать, что в определенных ситуациях человек не может вести себя иначе. 5. Здоровая коммуникация в семье. Книга поможет вам не только научиться выражать свои мысли и чувства вербальным и невербальным способом, правильно конфликтовать, но также проявлять эмпатию (сопереживание) по отношению к близким. Работая по методу EED, вы научитесь по достоинству оценивать язык тела. Эти пять составляющих позволят каждому члену семьи почувствовать, что его видят, понимают и принимают таким, какой он есть. Благодаря этим компонентам, каждый член семьи чувствует уважение по отношению к себе, собственную значимость и становится значимым человеком для окружающих. Выполняя задания, приведенные в этой книге, вы сами, без помощи психолога, сможете наладить отношения со своим партнером и вместе воспитаете психически здорового, счастливого и успешного ребенка. Вас ждет настоящее путешествие в свой собственный мир – детства, взросления, становления родителем. В этом путешествии вы встретитесь со своими мечтами и надеждами, страхами и опасениями, сможете понять мотивы своего поведения и проследить за тем, какое влияние оказывает то или иное действие на вас и на ваше окружение, особенно – вашу семью. Благодаря методу EED вы научитесь понимать и принимать самого себя, своих детей, мужа или жену, родителей. Сопереживать не только близким, но и себе. Вы сможете контролировать и выражать свои чувства грамотно, ставить четкие границы, не испытывая чувства вины. Выстраивая эмоциональную близость, наладите атмосферу в собственном доме и станете лучшим родителем для своего ребенка. Из книги Е.Глозман "Любящая семья: рождение эмоциональной близости", 2017.
מאת Elena Glozman 16 בנובמבר 2024
Несколько лет назад я проводила урок для первоклассников на тему «Отношения в семье». Я попросила поднять руку тех, кто разговаривает с родителями на личные темы, делится своими переживаниями, советуется. В каждом из трех классов нашлось максимум по одному счастливчику. Они с радостью поделились опытом, описали возможные варианты общения с родителем, даже при его занятости, и выразили полную уверенность в родительской любви. Интересно было то, что у этих разных и еще не знакомых между собой детей наблюдалась схожая линия поведения: они были достаточно уверены в себе, принимали активное участие в деятельности класса, вели себя дружелюбно по отношению к сверстникам. Им было свойственно здоровое любопытство, они чувствовали себя комфортно в беседах со взрослыми, проявляли хорошие социальные навыки и могли похвастаться самыми высокими отметками в классе. За более чем пятнадцать лет работы с детьми и с их родителями, я обратила внимание на одну закономерность: успехи ребенка в учебе и в отношениях со сверстниками напрямую зависят от отношений с собственными родителями, а особенно от того, присутствует ли в этих отношениях эмоциональная близость. Дети, в семье которых не доставало эмоциональной близости, с раннего возраста испытывали трудности в общении со сверстниками, им было сложно в учебе (особенно в подростковом возрасте, начиная с 11-12 лет). Достаточно рано они почувствовали себя лишними и ненужными и, чтобы остановить поток навязчивых мыслей о суициде, пытались причинить себе вред или же «справлялись» со своими проблемами с помощью алкоголя, наркотиков или частой смены сексуальных партнеров. Подобный сценарий был характерен для абсолютно различных семей, независимо от вероисповедания, статуса или материального благополучия семьи. Работая с семьями, я поняла, что многие родители не могут дать своему ребенку необходимой ему эмоциональной близости по одной немаловажной причине: они сами были лишены подобной близости в детстве. И при всем желании быть значимым человеком в жизни своего ребенка, они просто не знают, как это сделать. В большинстве книг по воспитанию психологи описывают нормы развития ребенка в каждом отдельном возрасте или же дают советы родителям, как именно они должны или не должны воспитывать своего ребенка. Эти достаточно общие советы игнорируют личность ребенка, индивидуальность родителя, его опыт, мировоззрение и, самое главное, – страхи. Свой авторский метод EED (Emotional closeness Education – Развитие Эмоциональной Близости) я разработала, чтобы помочь родителям возродить в семье то, чего, возможно, они были лишены сами – эмоциональную близость со своими домочадцами. Эмоциональная близость – необходимая и важная составляющая семейных отношений. Это чувство уверенности в родителях, в партнере, ощущение любви и взаимопонимания. Это радость, которую вызывает проведенное вместе время, а также принятие и уважение границ своих близких. В семьях, в которых присутствует эмоциональная близость, члены семьи открыто делятся друг с другом не только радостными переживаниями, но и сомнениями, страхами. Основанный мною метод EED состоит из пяти основных компонентов и поможет вам развить эмоциональную близость. Давайте разберем эти компоненты: 1. Взаимное влияние членов семьи друг на друга. Выполняя упражнения в книге, вы научитесь учитывать то влияние, которое на вас оказали ваши родители, а также видеть, как воздействие той же силы вы оказываете на жену (мужа) и на собственных детей. 2. Уважение и принятие. Осознание и принятие собственных желаний, чувств и мотивов того или иного поведения очень важно. В процессе вы начнете относиться к себе более бережно. Понимая и принимая себя, вы сможете понять и принять своих близких как отдельных и независимых от вас личностей со своими потребностями, чувствами и желаниями. 3. Искренность в отношениях. Бывает, что беспокойство по поводу намерений и поведения близких сдерживает нас в проявлении наших истинных мыслей и чувств. Такое положение вещей усугубляет ситуацию в семье и приводит к отчуждению и ощущению одиночества. Только искренность в отношениях способна создать атмосферу доверия и принятия малоприятных моментов семейной жизни. 4. Терпение и принятие другого человека таким, какой он есть. Нередко мы видим наших близких через призму собственных фантазий. Вместе с тем, эмоциональная близость может развиться между людьми, личность которых вы принимаете с присущими им достоинствами и недостатками. Поведение других станет вам более понятным, как только вы начнете осознавать, что в определенных ситуациях человек не может вести себя иначе. 5. Здоровая коммуникация в семье. Книга поможет вам не только научиться выражать свои мысли и чувства вербальным и невербальным способом, правильно конфликтовать, но также проявлять эмпатию (сопереживание) по отношению к близким. Работая по методу EED, вы научитесь по достоинству оценивать язык тела. Эти пять составляющих позволят каждому члену семьи почувствовать, что его видят, понимают и принимают таким, какой он есть. Благодаря этим компонентам, каждый член семьи чувствует уважение по отношению к себе, собственную значимость и становится значимым человеком для окружающих. Выполняя задания, приведенные в этой книге, вы сами, без помощи психолога, сможете наладить отношения со своим партнером и вместе воспитаете психически здорового, счастливого и успешного ребенка. Вас ждет настоящее путешествие в свой собственный мир – детства, взросления, становления родителем. В этом путешествии вы встретитесь со своими мечтами и надеждами, страхами и опасениями, сможете понять мотивы своего поведения и проследить за тем, какое влияние оказывает то или иное действие на вас и на ваше окружение, особенно – вашу семью. Благодаря методу EED вы научитесь понимать и принимать самого себя, своих детей, мужа или жену, родителей. Сопереживать не только близким, но и себе. Вы сможете контролировать и выражать свои чувства грамотно, ставить четкие границы, не испытывая чувства вины. Выстраивая эмоциональную близость, наладите атмосферу в собственном доме и станете лучшим родителем для своего ребенка. Из книги Е.Глозман "Любящая семья: рождение эмоциональной близости", 2017.
מאת Elena Glozman 16 בנובמבר 2024
את השיטה EED (Emotional Closeness Education) פיתחתי במטרה לסייע להורים להעשיר ולהעמיק את הקשר ביניהם לבין קרוביהם. התרגילים בספר יעזרו לשפר את היחסים בינכם לבין בן/בת זוגכם, וכך באמצעות שילוב כוחות משותפים - תצליחו לחנך ילד בריא (נפשית ופיזית), מצליח ומאושר. קירבה רגשית היא אבן היסוד בבניית יחסים בריאים ומספקים בין בני משפחה. אנשים שחולקים בה מעידים על כך שמרגישים בטוחים, אהובים, ומובנים ע"י קרוביהם. הקירבה הרגשית מקנה תחושה של שמחה בעת שהייה משותפת ובילוי המשותף, אך יחד עם זאת, היא מעלה מודעות לזכותו הבסיסית של האדם ושל קרוביו במרחב אישי וכן נותנת הבנה עמוקה שישנם צרכים ורצונות שונים לכל אחד ואחת במשפחה אשר יש לכבדם. משפחות שניחנו בקירבה רגשית, מתאפיינות ביכולת הגבוהה שלהן לפתוח בשיח פתוח ולשתף במחשבות וברגשות (גם אם מדובר בפחדים ובכישלונות). שיטת EED, לפיתוח קירבה רגשית מושתתת על חמש אבני יסוד עיקריות: 1. קיימת השפעה הדדית על כל בני המשפחה: במהלך עבודתכם האישית ותוך כדי ביצוע התרגילים שבספר, תיחשפו להשפעה העמוקה ורבת המשמעות שהותירה בכם משפחתכם (הורים, אחים), ולדרך בה אתם עצמכם ממשיכים להשפיע על בן/בת זוג שלכם ועל ילדיכם. 2. מתן כבוד לסובבים אתכם וקבלתם: הבנה וקבלה של הרגשות והמחשבות האישיות וכן של המניעים השונים אשר הובילו אתכם להתנהגות זו או אחרת, תאפשר לכם לבחון את עצמכם באופן חומל ואמפתי. לאחר שתבינו את עצמכם בדרך טובה יותר ותתחילו לאהוב ולקבל את עצמכם, רק אז תצליחו לאהוב, להבין ולקבל את הסובבים אתכם. 3. פתיחות וכנות ביחסים: לעיתים אנו בטוחים לשווא בכך ששיתוף מידע מסוים עם האנשים הקרובים אלינו יוביל לתגובה מצדם (לרוב לא נעימה) הצפויה וידועה מראש. בשל חשש זה, רבים מאתנו יעדיפו שלא לשתף במידע העלול לעורר תגובה שכזאת. לצערי הרב, ההתנהלות הזהירה והשברירית הזאת בתוך התא המשפחתי אינה מקדמת פיתוח קירבה רגשית בין האנשים לבין קרוביהם, אלא להפך - הזהירות הזו יוצרת ריחוק, ניכור ותחושת בדידות אצל כל אחד מבני המשפחה. רק במקרה ואדם מסוגל לפתוח את הלב ולדבר בכנות עם האחר, הוא מהווה תשתית לביסוס יחסי אמון במשפחה – דבר אשר יוביל למסוגלות גבוהה של כל בני המשפחה לקבל מצבים פחות נעימים, כגון: ביקורת, עונשים, וקונפליקטים. 4. גילוי סבלנות כלפי יקירך: הדבר יתאפשר רק מתוך הבנה של תהליכים פסיכולוגיים ופיזיולוגיים אובייקטיביים שאדם עובר במהלך מצבים שונים בחייו. לעיתים קרובות, אנו נוהגים לפרש את תגובותיו והתנהגויותיו של האחר דרך תפיסת העולם האישית שלנו, אך ברגע שתעשירו את הידע שלכם, תצליחו להרחיב את כל התמונה ותבינו שבמצבים מסוימים האדם (כמו רבים אחרים במצב מסוים זה) לרוב עשוי לפעול בדרך אחת ולא באחרת. ההבנה הנרחבת הזו של המציאות הקיימת, הינה חיונית לפיתוח יחסים המבוססים על קירבה רגשית. 5. ניהול תקשורת בריאה בתוך המשפחה: העבודה במהלך קריאת ספר זה תעניק לכם כלים אשר ישמשו אתכם להביע את עצמכם בצורה בריאה ומיטבית, לנהל קונפליקטים ולגלות אמפטיה כלפי יקירכם. בשיטת EED, תדעו להעריך את כוחה העצום של התקשורת הסמויה (הלא ורבלית). חמש אבני היסוד האלה של שיטת EED יניחו לכם ולקרוביכם להרגיש שאכן רואים אתכם, מבינים אתכם ומקבלים אתכם כפי שאתם. הודות לאבני היסוד האלה, כל בן משפחה ירגיש מוערך ומשמעותי בעיניי האחרים ויחוש שהוא מסוגל להשפיע על סביבתו הקרובה. היכונו - אתם עומדים להתחיל במסע בזמן. העבודה תישא אתכם לילדותכם הרחוקה - להתבגרות, לתקופת הבגרות הנוכחית ולהורות של היום. במסע הזה, תיזכרו ותכירו (אולי לראשונה) בחלומות שלכם, בציפיות שלכם, בפחדים ובחששות. תהיה בידכם האפשרות להבין מה מניע אתכם לנהוג כך או אחרת, וכיצד ההחלטות שאתם מקבלים בחיי היום-יום מטביעות את חותמן בחייכם ומשפיעות על סביבתכם הקרובה. הודות לשיטת EED, תלמדו להבין, לקבל, ולאהוב את עצמכם כפי שאתם, וכך גם את את הבן/בת זוגכם ואת ילדיכם. תתחילו לגלות חמלה לא רק כלפי הסובבים אתכם, אלא בראש וראשונה כלפי עצמכם. תפתחו את היכולת לווסת את רגשותיכם ולהציב גבולות ללא רגשות אשם. הקרבה הרגשית שתיווצר בינכם לבין קרוביכם תחולל פלאים באווירה בבית. האווירה תהפוך לחמימה ונעימה, ואתם - תהפכו להיות ההורים המושלמים עבור ילדיכם המקסימים.  מתוך הספר של י.גלוזמן "משפחה אוהבת: המדריך ליצירת קרבה רגשית", 2019.
מאת Elena Glozman 8 בנובמבר 2024
את השיטה EED (Emotional Closeness Education) פיתחתי במטרה לסייע להורים להעשיר ולהעמיק את הקשר ביניהם לבין קרוביהם. התרגילים בספר יעזרו לשפר את היחסים בינכם לבין בן/בת זוגכם, וכך באמצעות שילוב כוחות משותפים - תצליחו לחנך ילד בריא (נפשית ופיזית), מצליח ומאושר. קירבה רגשית היא אבן היסוד בבניית יחסים בריאים ומספקים בין בני משפחה. אנשים שחולקים בה מעידים על כך שמרגישים בטוחים, אהובים, ומובנים ע"י קרוביהם. הקירבה הרגשית מקנה תחושה של שמחה בעת שהייה משותפת ובילוי המשותף, אך יחד עם זאת, היא מעלה מודעות לזכותו הבסיסית של האדם ושל קרוביו במרחב אישי וכן נותנת הבנה עמוקה שישנם צרכים ורצונות שונים לכל אחד ואחת במשפחה אשר יש לכבדם. משפחות שניחנו בקירבה רגשית, מתאפיינות ביכולת הגבוהה שלהן לפתוח בשיח פתוח ולשתף במחשבות וברגשות (גם אם מדובר בפחדים ובכישלונות). שיטת EED, לפיתוח קירבה רגשית מושתתת על חמש אבני יסוד עיקריות: 1. קיימת השפעה הדדית על כל בני המשפחה: במהלך עבודתכם האישית ותוך כדי ביצוע התרגילים שבספר, תיחשפו להשפעה העמוקה ורבת המשמעות שהותירה בכם משפחתכם (הורים, אחים), ולדרך בה אתם עצמכם ממשיכים להשפיע על בן/בת זוג שלכם ועל ילדיכם. 2. מתן כבוד לסובבים אתכם וקבלתם: הבנה וקבלה של הרגשות והמחשבות האישיות וכן של המניעים השונים אשר הובילו אתכם להתנהגות זו או אחרת, תאפשר לכם לבחון את עצמכם באופן חומל ואמפתי. לאחר שתבינו את עצמכם בדרך טובה יותר ותתחילו לאהוב ולקבל את עצמכם, רק אז תצליחו לאהוב, להבין ולקבל את הסובבים אתכם. 3. פתיחות וכנות ביחסים: לעיתים אנו בטוחים לשווא בכך ששיתוף מידע מסוים עם האנשים הקרובים אלינו יוביל לתגובה מצדם (לרוב לא נעימה) הצפויה וידועה מראש. בשל חשש זה, רבים מאתנו יעדיפו שלא לשתף במידע העלול לעורר תגובה שכזאת. לצערי הרב, ההתנהלות הזהירה והשברירית הזאת בתוך התא המשפחתי אינה מקדמת פיתוח קירבה רגשית בין האנשים לבין קרוביהם, אלא להפך - הזהירות הזו יוצרת ריחוק, ניכור ותחושת בדידות אצל כל אחד מבני המשפחה. רק במקרה ואדם מסוגל לפתוח את הלב ולדבר בכנות עם האחר, הוא מהווה תשתית לביסוס יחסי אמון במשפחה – דבר אשר יוביל למסוגלות גבוהה של כל בני המשפחה לקבל מצבים פחות נעימים, כגון: ביקורת, עונשים, וקונפליקטים. 4. גילוי סבלנות כלפי יקירך: הדבר יתאפשר רק מתוך הבנה של תהליכים פסיכולוגיים ופיזיולוגיים אובייקטיביים שאדם עובר במהלך מצבים שונים בחייו. לעיתים קרובות, אנו נוהגים לפרש את תגובותיו והתנהגויותיו של האחר דרך תפיסת העולם האישית שלנו, אך ברגע שתעשירו את הידע שלכם, תצליחו להרחיב את כל התמונה ותבינו שבמצבים מסוימים האדם (כמו רבים אחרים במצב מסוים זה) לרוב עשוי לפעול בדרך אחת ולא באחרת. ההבנה הנרחבת הזו של המציאות הקיימת, הינה חיונית לפיתוח יחסים המבוססים על קירבה רגשית. 5. ניהול תקשורת בריאה בתוך המשפחה: העבודה במהלך קריאת ספר זה תעניק לכם כלים אשר ישמשו אתכם להביע את עצמכם בצורה בריאה ומיטבית, לנהל קונפליקטים ולגלות אמפטיה כלפי יקירכם. בשיטת EED, תדעו להעריך את כוחה העצום של התקשורת הסמויה (הלא ורבלית). חמש אבני היסוד האלה של שיטת EED יניחו לכם ולקרוביכם להרגיש שאכן רואים אתכם, מבינים אתכם ומקבלים אתכם כפי שאתם. הודות לאבני היסוד האלה, כל בן משפחה ירגיש מוערך ומשמעותי בעיניי האחרים ויחוש שהוא מסוגל להשפיע על סביבתו הקרובה. היכונו - אתם עומדים להתחיל במסע בזמן. העבודה תישא אתכם לילדותכם הרחוקה - להתבגרות, לתקופת הבגרות הנוכחית ולהורות של היום. במסע הזה, תיזכרו ותכירו (אולי לראשונה) בחלומות שלכם, בציפיות שלכם, בפחדים ובחששות. תהיה בידכם האפשרות להבין מה מניע אתכם לנהוג כך או אחרת, וכיצד ההחלטות שאתם מקבלים בחיי היום-יום מטביעות את חותמן בחייכם ומשפיעות על סביבתכם הקרובה. הודות לשיטת EED, תלמדו להבין, לקבל, ולאהוב את עצמכם כפי שאתם, וכך גם את את הבן/בת זוגכם ואת ילדיכם. תתחילו לגלות חמלה לא רק כלפי הסובבים אתכם, אלא בראש וראשונה כלפי עצמכם. תפתחו את היכולת לווסת את רגשותיכם ולהציב גבולות ללא רגשות אשם. הקרבה הרגשית שתיווצר בינכם לבין קרוביכם תחולל פלאים באווירה בבית. האווירה תהפוך לחמימה ונעימה, ואתם - תהפכו להיות ההורים המושלמים עבור ילדיכם המקסימים.  מתוך הספר של י.גלוזמן "משפחה אוהבת: המדריך ליצירת קרבה רגשית", 2019.
מאת Elena Glozman 8 בנובמבר 2024
Несколько лет назад я проводила урок для первоклассников на тему «Отношения в семье». Я попросила поднять руку тех, кто разговаривает с родителями на личные темы, делится своими переживаниями, советуется. В каждом из трех классов нашлось максимум по одному счастливчику. Они с радостью поделились опытом, описали возможные варианты общения с родителем, даже при его занятости, и выразили полную уверенность в родительской любви. Интересно было то, что у этих разных и еще не знакомых между собой детей наблюдалась схожая линия поведения: они были достаточно уверены в себе, принимали активное участие в деятельности класса, вели себя дружелюбно по отношению к сверстникам. Им было свойственно здоровое любопытство, они чувствовали себя комфортно в беседах со взрослыми, проявляли хорошие социальные навыки и могли похвастаться самыми высокими отметками в классе. За более чем пятнадцать лет работы с детьми и с их родителями, я обратила внимание на одну закономерность: успехи ребенка в учебе и в отношениях со сверстниками напрямую зависят от отношений с собственными родителями, а особенно от того, присутствует ли в этих отношениях эмоциональная близость. Дети, в семье которых не доставало эмоциональной близости, с раннего возраста испытывали трудности в общении со сверстниками, им было сложно в учебе (особенно в подростковом возрасте, начиная с 11-12 лет). Достаточно рано они почувствовали себя лишними и ненужными и, чтобы остановить поток навязчивых мыслей о суициде, пытались причинить себе вред или же «справлялись» со своими проблемами с помощью алкоголя, наркотиков или частой смены сексуальных партнеров. Подобный сценарий был характерен для абсолютно различных семей, независимо от вероисповедания, статуса или материального благополучия семьи. Работая с семьями, я поняла, что многие родители не могут дать своему ребенку необходимой ему эмоциональной близости по одной немаловажной причине: они сами были лишены подобной близости в детстве. И при всем желании быть значимым человеком в жизни своего ребенка, они просто не знают, как это сделать. В большинстве книг по воспитанию психологи описывают нормы развития ребенка в каждом отдельном возрасте или же дают советы родителям, как именно они должны или не должны воспитывать своего ребенка. Эти достаточно общие советы игнорируют личность ребенка, индивидуальность родителя, его опыт, мировоззрение и, самое главное, – страхи. Свой авторский метод EED (Emotional closeness Education – Развитие Эмоциональной Близости) я разработала, чтобы помочь родителям возродить в семье то, чего, возможно, они были лишены сами – эмоциональную близость со своими домочадцами. Эмоциональная близость – необходимая и важная составляющая семейных отношений. Это чувство уверенности в родителях, в партнере, ощущение любви и взаимопонимания. Это радость, которую вызывает проведенное вместе время, а также принятие и уважение границ своих близких. В семьях, в которых присутствует эмоциональная близость, члены семьи открыто делятся друг с другом не только радостными переживаниями, но и сомнениями, страхами. Основанный мною метод EED состоит из пяти основных компонентов и поможет вам развить эмоциональную близость. Давайте разберем эти компоненты: 1. Взаимное влияние членов семьи друг на друга. Выполняя упражнения в книге, вы научитесь учитывать то влияние, которое на вас оказали ваши родители, а также видеть, как воздействие той же силы вы оказываете на жену (мужа) и на собственных детей. 2. Уважение и принятие. Осознание и принятие собственных желаний, чувств и мотивов того или иного поведения очень важно. В процессе вы начнете относиться к себе более бережно. Понимая и принимая себя, вы сможете понять и принять своих близких как отдельных и независимых от вас личностей со своими потребностями, чувствами и желаниями. 3. Искренность в отношениях. Бывает, что беспокойство по поводу намерений и поведения близких сдерживает нас в проявлении наших истинных мыслей и чувств. Такое положение вещей усугубляет ситуацию в семье и приводит к отчуждению и ощущению одиночества. Только искренность в отношениях способна создать атмосферу доверия и принятия малоприятных моментов семейной жизни. 4. Терпение и принятие другого человека таким, какой он есть. Нередко мы видим наших близких через призму собственных фантазий. Вместе с тем, эмоциональная близость может развиться между людьми, личность которых вы принимаете с присущими им достоинствами и недостатками. Поведение других станет вам более понятным, как только вы начнете осознавать, что в определенных ситуациях человек не может вести себя иначе. 5. Здоровая коммуникация в семье. Книга поможет вам не только научиться выражать свои мысли и чувства вербальным и невербальным способом, правильно конфликтовать, но также проявлять эмпатию (сопереживание) по отношению к близким. Работая по методу EED, вы научитесь по достоинству оценивать язык тела. Эти пять составляющих позволят каждому члену семьи почувствовать, что его видят, понимают и принимают таким, какой он есть. Благодаря этим компонентам, каждый член семьи чувствует уважение по отношению к себе, собственную значимость и становится значимым человеком для окружающих. Выполняя задания, приведенные в этой книге, вы сами, без помощи психолога, сможете наладить отношения со своим партнером и вместе воспитаете психически здорового, счастливого и успешного ребенка. Вас ждет настоящее путешествие в свой собственный мир – детства, взросления, становления родителем. В этом путешествии вы встретитесь со своими мечтами и надеждами, страхами и опасениями, сможете понять мотивы своего поведения и проследить за тем, какое влияние оказывает то или иное действие на вас и на ваше окружение, особенно – вашу семью. Благодаря методу EED вы научитесь понимать и принимать самого себя, своих детей, мужа или жену, родителей. Сопереживать не только близким, но и себе. Вы сможете контролировать и выражать свои чувства грамотно, ставить четкие границы, не испытывая чувства вины. Выстраивая эмоциональную близость, наладите атмосферу в собственном доме и станете лучшим родителем для своего ребенка. Из книги Е.Глозман "Любящая семья: рождение эмоциональной близости", 2017.
מאת Elena Glozman 25 באוקטובר 2024
לעיתים אני שומעת ממטופליי שהם לא זוכרים אם נפגעו מינית בעבר, אך כל התנהגותם זועקת על כך. הגוף מדבר, מגיב באופן שלעיתים מלחיץ את האדם עצמו ומעורר באלות ותהיות רבות. מהם סממנים שיכולים להעיד על כך שעברתם פגיעה מינית? והאם באמת ניתן להיזכר בחלוף שנים ולטפל בטראומה זו? · התפרצויות זעם שלכם, אשר עוצמתם מלחיצה אפילו אתכם (גם אם אתם נלחמים על צדק). · חוסר איזון נפשי. · חוסר בטחון , חרדה בתקשורת עם מין השני. · בעיות קשב וריכוז. אתם מתנתקים במהלך שיחותיכם. · סיוטי לילה. · קושי להתעמת – ריצוי. · סירוב לא מוסבר של בן/בת זוג לקיים יחסי מין אתכם. · חוסר מוטיבציה, דחיינות שמתחלפת בפעלתנות יתר. · בעיות התפקוד בחיי מין שלכם. · חוסר אמון כלפי העולם. אמונה ש"עולם הוא מקום רע ומסוכן". · השמנת יתר או להפך אנורקסיה/בולימיה. · תחושת גועל לא מוסברת. · רצון "להתחבא" , ש"לא יסתכלו עליי". לבישת בגדים חסרי גזרה או להפך פרובוקטיביות בביגוד. · התמכרויות לעישון, סמים, אלכוהול. · מחשבה "שאני לא בסדר", "מקולקל", "לא יכולים לאהוב אותי. חיבור לגוף, והבנה שחוויתם אירוע קשה, הינו צעד ראשון בהבנת הצורך בטיפול פסיכולוגי. אני ממליצה על טיפול EMDR – טיפול ממוקד טראומה. במידה וזיהיתם מכלול הסממנים אצלכם או אצל בן משפחה/חבר/ה שלכם, אנא פנו לטיפול. הכל אפשרי. הן להיזכר בטראומה, הן לעבד אותה והן לשנות את דימוי העצמי שלכם, את דפוסי חייכם. מוזמנים לפנות לקבלת העזרה 052-6662163.  באהבה, ילנה גלוזמן מטפלת EMDR מוסמכת, מטפלת ומדריכה בטיפול זוגי ומשפחתי, מחברת ספרים "זוגיות מאושרת. המדריך המלא ליצירת קרבה רגשית ואינטימית" ומשפחה אוהבת: המדריך ליצירת קרבה רגשית".
מאת Elena Glozman 25 באוקטובר 2024
Для того чтобы ребёнок вырос психически и физически здоровым человеком, ему необходима эмоциональная близость со своим родителем. Необходимые для этого компоненты, это любовь и внимание, границы и предсказуемое поведение родителей. И если многие родители хотя бы приблизительно понимают, что ребёнка необходимо поощрять при правильном «хорошем» поведении или наказывать для того чтобы остановить нездоровое и неправильное поведение в глазах родителя, вырабатывая таким образом у ребёнка понимание причино-следственной связи, то с предсказуемостью в поведении, особенно у людей травмированных, серьёзные проблемы. Человек, переживший тяжёлую травму, целиком и полностью сосредоточен на себе – на своей боли, на своих чувствах и переживаниях. Таким образом, он не способен увидеть ребёнка, понять какой он есть на самом деле, отзеркалить его уникальные качества характера, развив которые ребёнок мог бы преуспеть в своей профессиональной сфере. Так как этого не происходит, дети растут с ошибочным восприятием себя. Не подозревая о своих достоинствах, они покорно принимают злобные ярлыки, которыми награждает родитель. И зачастую только на терапии мои пациенты впервые проходят столь необходимый этап правильного отзеркаливания своих достоинств, в следствии чего начинает меняться самооценка. Зацикленный на себе, родитель ведёт себя непредсказуемо по отношению к ребёнку – играя и улыбаясь, он внезапно начинает злиться, кричать или закрывается в себе. Ребёнок, для которого родитель – это самый любимый и главный человек в его жизни пытается понять, что он сказал или сделал не так, чем вызвал на себя такой «праведный» гнев, но все его усилия остаются безуспешными. Он так и не понимает причину – следствие, но осознавая что это как то связано с ним, старается и вовсе меньше говорить, сдерживает свои чувства и поведение, чтобы никоим образом не вызвать подобную реакцию. Такие дети выглядят очень сдержанными, я бы даже сказала «замороженными» в своих реакциях. И не имеют необходимых для жизни навыков, таких как: умение выражать своё недовольство, умение отстаивать свою позицию, здоровая конфронтация. Всё это в последствии влияет и на взаимоотношения со сверстниками или со старшими (учителя, а в дальнейшем начальство на работе). Отсутствие безопасности. Боль от того, что ребёнок наносит вред своему родителю. Чаще всего матери ссыпят такими фразами как «из за тебя одни проблемы» «За что мне горе такое», «Вечно ты портишь мне жизнь», «до твоего рождения всё было нормально» и т.д приводит таких детей к чёткому пониманию, что родителя и так плохо от их присутствия и они не в праве переносить на родителя дополнительно свои проблемы. А так как ребёнок не способен решить многое, что подвластно лишь взрослому человеку, то к нареканиям со стороны родителя, добавляются собственные обвинения в неспособности что либо правильно сделать или решить. Воспринимая себя «неправильными», «некомпетентными» что либо сделать, такие дети очень быстро понимают, благодаря опять же примеру со стороны родителя, который не скрывает свои суицидальные высказывания или действия, что всё может успешно разрешиться если просто закончить эту никчемную жизнь, полную страданий и боли. Единственное решение данной проблемы для такого ребёнка, даже если ему уже далеко за двадцать – это терапия, способная изменить как собственную самооценку, так и восприятие своего окружения и действительности, и тем самым поможет человеку начать новую жизнь - более здоровую, счастливую, полную удовлетворения и радости, в которой он выстраивает эмоциональную близость с близкими по духу людьми. Берегите себя и своих детей. С любовью, Елена Глозман – Семейный Психотерапевт Автор книг «Любящая семья: рождение эмоциональной близости», 2017 и «Счастливый брак. Практическое руководство для пар по созданию эмоциональной близости», 2022.
Share by: