Elena Glozman • 7 באוגוסט 2024

התעמלות אינטימית

מולי התיישב זוג צעיר: בחור תמיר, כהה שיער בשם אדריאן, ובחורה מיניאטורית, עם שיער בגוון דבש, אליס. באופן דאגני וזהיר הם סקרו את החדר שלי ובחוסר נוחות זעו בכורסאותיהם, בחיפוש אחר את התנוחה הטובה ביותר.  אליס התיישבה על קצה המושב כשפלג גופה העליון פונה כלפי בן זוגה, בעוד שאדריאן התרווח בכורסתו, מתח את רגליו, ובעניין רב בחן את המוקסינים המצוחצחים שלו.

"את יודעת, הכול טוב בינינו," פתחה אליס בדברים. "יש לנו יחסים נהדרים, אנחנו כל הזמן עובדים על הקשר שלנו, מעבדים יחד חוויות שעברנו מהילדות." אליס, שהבחינה בהנהון קליל מצד בן זוגה, והמשיכה בלהט רב, "אנחנו נשואים כבר שנה וחצי, יצאנו לפני זה במשך שנתיים וחצי. הכול היה מצוין בהתחלה, היינו ממש קרובים, הייתה לנו משיכה מטורפת, סקס מדהים. ועכשיו אני מרגישה שהתרחקנו. טוב, לא בדיוק התרחקנו," תיקנה את עצמה בזריזות, "אני כמהה למגע, לאינטימיות, לליטוף. כזאת אני, אוהבת לגעת, למשש, ואני כל הזמן עובדת על עצמי, קוראת טונות של ספרי פסיכולוגיה. בזכות הקריאה שלי הקשר שלנו הולך ומשתבח משמעותית, אבל הייתי רוצה שישתפר עוד יותר."

"אתה מבין במה מדובר?" פניתי לאדריאן.

"כן, וודאי," השיב אדריאן בעל כורחו. "אנחנו מדברים המון, אבל איכשהו יש לי תחושה שזה אף פעם לא מספק את אליס. די, זה כבר בלתי נסבל. אני לא מסוגל לעמוד בציפיות שלה." אדריאן הקדיר את פניו בתרעומת. "כל דבר שאני עושה היא מנתחת אלף פעמים, ואז הופכת הכול, ככה שאני תמיד יוצא אשם."

"למה מתכוונת אליס כשהיא אומרת שהיא אדם של מגע וכמהה לליטופים?"

"אין לי מושג," אדריאן נאנח בכבדות. "אנחנו מקיימים יחסי מין, אולי פחות ממה שנהגנו בעבר. אני כל הזמן מותש, מתעייף מאוד בעבודה. לוקח לי שעתיים להגיע לשם, וזה רק בכיוון אחד," גיחך במרירות.

"כן, אבל בכל פעם שניסיתי ליזום משהו, הוא דחה את זה על סף," רטנה אליס, "אז הפסקתי ליזום. בגלל זה אנחנו כבר לא מקיימים יחסי מין."

"הייתם נשואים בעבר?" פניתי לשניהם.

"לא," השיב אדריאן, "אך שנינו ניהלנו מערכות יחסים ממושכות בעבר. אלה הנישואין הראשונים שלי, וגם הנישואין הראשונים של אליס."

"מה הייתה הייחודיות של אליס, שראית כבר בתחילת הקשר? במה היא הייתה שונה מכל הנשים האחרות שהכרת בעבר? למה החלטת להקים משפחה דווקא עם האישה הזו?" פניתי אליו שוב.

תווי פניו התרככו מעט כשהשיב, "היא הייתה מאוד אכפתית, דאגה לי בהכול. זה בכלל לא היה קיים במערכות יחסים קודמות שלי עם נשים אחרות."

"ואת, אליס. מה משך אותך באדריאן? למה הסכמת להינשא לו?"

פניה החינניות של אליס הוצפו באור בוהק, עיניה הבליחו והיא הסמיקה כשנזכרה בחוויות הנעימות שנגעו בנפשה. "פטפטנו שעות על גבי שעות," ענתה בחיוך, "תמיד נהניתי לשוחח אתו. זה היה מעניין, מגרה, מסקרן. ובאופן כללי היה לנו טוב ביחד, הרגשתי שאדריאן מבין אותי, תומך בי."

"זאת אומרת, אם אני מבינה אתכם נכון, התאהבתם אחד בשנייה וכל אחד מכם הרגיש שמצא את הנפש התאומה שלו?" סיכמתי את דבריהם של השניים.

חיוך רחב ננסך על פניהם של אליס ואדריאן.

"מעניין. כשרק הכרתם, לא רק שחוויתם משיכה פיזית גדולה אחד כלפי השנייה, גם הייתם, לדבריכם, קרובים מאוד מבחינה רגשית. עם זאת," המשכתי, "משהו קרה וממשיך לקרות בזוגיות שלכם שלא רק שאינו מקרב, אלא מרחיק ביניכם ומאלץ את שניכם להרהר בהחלטה שקיבלתם לפני מספר שנים." פניתי אל אדריאן, "אם תנסה להיזכר בילדותך וביחסים עם ההורים שלך באותה תקופה, את מי משני הוריך (או קרובי משפחה אחרים), אליס מזכירה לך בתכונות האופי שלה?"

"אין לי מושג, אף פעם לא חשבתי על זה," אדריאן השיב במבוכה.

"יופי, חשוב על זה עכשיו. זו בדיוק המטרה של הטיפול," עניתי לו ברוגע.

לאחר פסק זמן קצר, אדריאן נאנח עמוקות והשיב בקדרות, "כנראה את אימא שלי, היה לי קשה איתה בילדות."

"מה, באמת? אני מזכירה לך את אימא שלך?" אליס שאלה בתדהמה.

"כן, את אימא." אדריאן משך בכתפיו והישיר אליה מבט נוקב. "היא הייתה ממש מעיקה, כל הזמן הציקה לי בגלל כל שטות, באה אליי בטענות על כל דבר. אני לא זוכר את האירוע, אבל סיפרו לי שפעם אחת היא הכריחה אותי לטפס על עץ, מפני שלדבריה כל בן חייב לדעת לטפס על עצים. ושתדעי לך," הבהיר לאשתו, "שאימא שלי לימדה מתמטיקה בבית הספר שלמדתי בו. אני זוכר שכשהייתי בכיתה ה', היא החליטה לקחת חל"ת. לצאת לחופשה לשנה, לנוח. זו הייתה השנה הטובה ביותר בחיי."

"וואו, זה אומר שגדלת תחת זכוכית מגדלת," הבעתי את חמלתי, "גם בבית וגם בבית הספר כל צעדיך היו מפוקחים ומבוקרים בצורה נוקשה ביותר. אתה מרגיש שהבקרה הזו מופנית כלפיך גם מצד אשתך?"

"כן," השיב אדריאן בעצב. "אני לא יכול לעשות צעד אחד בלי שאליס תתחיל להעיר לי איפה טעיתי, אם עשיתי או אמרתי משהו לא נכון. לפעמים זה כל כך מתיש אותי, כל הביקורת המיותרת הזאת, שאני מעדיף לא לחזור הביתה. אני פשוט הולך לאיזה פאב, נפגש עם חברים, משתכר איתם וחוזר בשעות הקטנות של הלילה."

"מעניין. ואת מי מקרובי משפחתך מזכיר לך בעלך?" פניתי לאליס.

"גם את אימא," השיבה אליס בתמיהה. "היא תמיד הפגינה קרירות ביחס אליי, הייתה מרוחקת מבחינה רגשית. אני זוכרת שכילדה הייתי בודדה מאוד. הרגשתי שאני אוויר. כלומניקית." בעיניה הבליחו דמעות, והיא עצרה כדי להסדיר את נשימתה. "עם בעלי אותו סיפור, אנחנו כמעט לא מתקשרים. גם כשאנחנו יחד בבית, כל אחד לעצמו."

"מה פתאום?" אדריאן התפרץ לדבריה.

"למה מה, אתה רוצה להגיד לי שאנחנו מדברים?" קולה של אליס התרומם, "בכל פעם שאני פונה אליך, שאני רוצה לדבר איתך, אתה ישר מתנהג כאילו אתה עושה לי טובה. או שאתה מדבר אליי בשיניים חשוקות, או שאתה עונה לי בקצרה וממשיך לבהות במחשב שלך. אני גם ככה משתדלת לא להטריד אותך יותר מדי."

"מתי לא עניתי לך? אני תמיד מקשיב לך, עונה על כל השאלות," אדריאן מחה.

"נכון, אבל בא לי לדבר איתך, לרדת לפרטים הכי קטנים, ואתה נותן לי תשובות קצרות של כן ולא."

"מה את מרגישה, כשזה קורה?" פניתי אל אליס.

היא גלגלה עיניים. "שלא בא לו לדבר איתי?"

"לא שאלתי מה את חושבת על התנהגות שלו, אלא מה את מרגישה כשזה קורה," תיקנתי אותה. "מה את מרגישה, כשבכל ניסיון שלך לייצר דיון בנושא מסוים, את נתקלת פעם אחר פעם בחוסר הרצון של בעלך לדבר?"

אוקיי," אליס תיקנה את עצמה ולאחר הרהור הקצר השיבה, "אני מרגישה שהוא מתרחק ממני, הודף אותי מבחינה רגשית."

"איך בדיוק אני הודף אותך מבחינה רגשית?" התקומם אדריאן.

"פשוט מאוד," השיבה בהתרסה, "אתה מתנהג כאילו אין לך שום חשק לפנות או לדבר אליי. כאילו אני מטרד. אתה כל כך נרגן ועצבני שאני חוששת לפנות אליך. ממש לא על זה חלמתי כשהתחתנתי איתך."

"אבל אני כן עונה לך. לא ברור לי למה את מגיבה ככה. באמת נראה לך שאני לא רואה איך את מדברת אליי, בהיסוס, כאילו את פוחדת מהתגובה שלי? מה נראה לך, שאני מפלצת? בסדר, אז לא תמיד בא לי לטחון מים, לפעמים אני פשוט עייף כשאני חוזר הביתה ולא רוצה לדוש שוב באותו נושא במשך שעות. אבל אפילו אז אני סותם את הפה ומנסה לשתף פעולה!"

"מעניין," התערבתי בשיחה. "מצד אחד אתה עושה מאמצים עילאיים לשתף פעולה עם אשתך, גם אם אין לך שום עניין בשיחה או שהשיחה לא נעימה לך. מצד שני, כל הכוונות הטובות האלה הולכות לאיבוד, בגלל שאליס מכווננת אליך מאוד ומבחינה אתה לא באמת פנוי לשוחח איתה. אני רוצה לשאול אותך: איזו תגובה נראה לך שאשתך הייתה מעדיפה לקבל? האם אתה חושב שהיא הייתה מעדיפה לשמוע שאתה לא מעוניין לדון בנושא מסוים ברגע זה אבל תוכלו לדבר יותר מאוחר, או שאולי היא הייתה מעדיפה שתמשיך לנהוג בטאקט ותמנע מכל תגובה שלילית?"

"אני יודע מה היא מצפה לשמוע ממני," אדריאן השיב בחריפות.

"ואתה בשום פנים ואופן לא תספק לה את העונג הזה?" שאלתי בהרמת גבה.

דממה השתררה בחדר. אדריאן עיקם את שפתיו ונעץ מבט כועס בשולחן. הסבתי את מבטי לעבר אשתו, שבחנה בזהירות את המתרחש. מגוון שלם של רגשות השתקף על פניה: זעם וכעס התחלפו במבוכה ודאגה.

"אני מסכימה איתך, אדריאן," פתחתי, "שהחיים מזמנים לנו מגוון מצבים. לפעמים אנחנו מותשים, ולעיתים פשוט עסוקים במשהו אחר. לא תמיד בא לנו לדון בפרק האחרון של הסדרה שראינו. יחד עם זאת, לא נראה שזאת הבעיה העיקרית שלכם."

אליס הביטה בבעלה ובנימת ניצחון הכריזה לפתע, "אני יודעת למה כל דבר נראה לך כמו ניסיון שלי לשלוט בך, למרות שאני ממש לא מנסה להשפיע עליך בשום צורה..."

בעדינות קטעתי את דבריה מתוך חשש שהשיחה תגלוש לכיוון מסוכן. לא הייתה לי שום כוונה להבליט או לייחד את אחד מבני הזוג כ"בעייתי" או "לא בריא בנפשו".

"לכל אחד מכם," הדגשתי את דבריי תוך כדי שאני מעבירה מבט מאליס לאדריאן, "יש סף רגישות נמוך בתחומים מסוימים, בגלל החוויות הקשות שעברתם בילדות. מבחינתך, אדריאן, אחרי החינוך הסמכותי שקיבלת מאימא שלך, ואני מודה ומתוודה," הוספתי, "שעד היום לא שמעתי על אם המוכנה לסכן את בנה ולהכריח אותו לטפס על עץ. מספיק שאשתך תעשה משהו שמשתמע כניסיון לנהל אותך - אפילו ניסיון ליזום יחסי מין! - כדי שתזחל לתוך הקונכייה שלך. לך, אליס, יש סף רגישות נמוך ביותר להתנהגות של בעלך. כילדה, חווית דחייה מצד אימא שלך, והיום את נוטה לפרש גם את התנהגותו של אדריאן באותה צורה. בעיניי, חוסר המוכנות של בעלך לתקשר איתך ברגע נתון מעידה על עייפות פיזית או נפשית, לא על כוונה לפגוע בך. במהלך הטיפול הזוגי, תלמדו שניכם להבין ולהכיל את צרכיו של בן הזוג שלכם ולא לחצות את הקוים האדומים שלו או שלה. יחד עם זאת, כל אחד מכם יצטרך לעבור גם מפגשים אישיים כדי לעבד את הטראומות והחוויות קשות שהוא נושא מהילדות וממשיכות להשפיע עליו גם היום. כל עוד הנושאים הללו לא יעובדו אצל שניכם, אתם תמשיכו כל הזמן לחזור אליהם שוב ושוב, עד שהם יהרסו את הקשר שלכם באופן סופי."

טיפול זוגי, כך אני מאמינה, חייב לכלול מפגשים אישיים של המטפלת עם כל אחד מבני הזוג. למה זה חשוב ובאילו מקרים תהליך עיבוד הטראומות פוטר את בן או בת הזוג מלהיות נוכחים בחדר? כשמציבים בפני את השאלה הזו, אני נזכרת בתמונה מצחיקה שמצאתי לפני שנים ברשת ומאפיינת באופן מדהים את תהליך הטיפול הזוגי. בתמונה מופיע הכיתוב הבא: ככה אתה רואה את עצמך, ולצד הכיתוב מופיעה תמונת הפיה הטובה מסינדרלה; ככה אתה רואה את בת הזוג שלך - כאן מופיעה תמונתו של גולום מ"שר הטבעות". היא מייצגת אדם אגואיסטי, קמצן, דוחה, דרשן, לא-אכפתי וחסר-התחשבות, ולבסוף: ככה המטפלת הזוגית רואה אתכם - שני ילדים קטנים רבים על הנדנדה.

אחת ממטרותיו של הפסיכולוג במהלך הטיפול היא לחולל שיפור בדימוי העצמי של מטופליו. כאשר מדובר בבני זוג שפנו לטיפול זוגי, יש לנקוט את כל אמצעי הזהירות האפשריים על מנת שלא לפגוע בכבודו של אף אחד מהצדדים. מסיבה זו חשוב שהתערבותה של המטפלת הזוגית תהיה מכבדת ומלאת טאקט. אנשים מתקשים מאוד להעריך את עצמם ואת התנהגותם. הרבה פעמים נדמה להם שהם מגיבים להתנהגות פוגענית כאשר בפועל הם מגיבים לטריגר (אירוע, מילה או מראה המציפים זיכרון טראומטי מהעבר). טריגרים כאלה יכולים להיות דמיון חיצוני או אפילו הבעה מסוימת המזכירה לנו אדם שהקשה עלינו בעבר.

לצערי, במצבי מתח, דריכות ועצבנות, מפגשים במתכונת של טיפול זוגי עלולים להתגלות כהליכה במעגל סגור. חזרה על אותן השיחות ואותם הויכוחים ויישום של אותן תבניות חשיבה ואותם דפוסי תקשורת, מחזירים את בני הזוג שוב ושוב לאותו מקום. ואולם, אין זה אומר שמפגשים זוגיים אינם נחוצים או מיותרים. באמצעות הטיפול הזוגי, הפותח צוהר לתוך יחסיהם של בני הזוג, המטפלת הזוגית מסוגלת לאבחן במדויק את "עקב האכילס" של הזוגיות ושל כל אחד מבני הזוג. כך או כך, השילוב בין טיפול זוגי לבין עבודה אישית של כל אחד לחוד, הוא מה שעל פי ניסיוני הוכיח את עצמו בתור ההתערבות הנכונה והמתאימה ביותר לשיפור הקשר הזוגי.

מתוך הספר של י.גלוזמן "זוגיות מאושרת. המדריך המלא ליצירת קרבה רגשית ואינטימית", 2024.


מאת Elena Glozman 8 בפברואר 2025
В последние годы, ко мне всё чаще и чаще обращаются с просьбой пройти у меня интенсивную терапию - марафон EMDR для того, чтобы как можно быстрее освободиться от травм прошлого. То что обычно характеризует людей, решающих пройти интенсив - это их высокая занятость и нежелание или отсутствие возможности проходить еженедельную терапию (вследствие большого расстояния от моей клиники в Ашдоде), или из за внезапного ухудшения психического состояния, которое нарушает нормальный образ жизни самого человека и его близких. Когда я только- только начала изучать эту тему, проштудировав все исследования в данной области, свидетельствующие о высокой эффективности интенсивной терапии (цель которой, пройти большое кол-во часов терапии в сжатые сроки), я всё же продолжала сомневаться по поводу безопасности метода, и первый же пациент с подобным запросом поставил меня перед дилеммой. Но, на свой страх и риск, согласившись на его просьбу провести интенсив, я с удивлением обнаружила его положительные стороны о которых не подозревала ранее. После проведения многочисленных марафонов, основываясь на своём опыте и на отзывах клиентов, должна признаться что процесс действительно очень эффективен тем что позволяет сконцентрироваться на основных проблемах, не отвлекаясь на моменты, крадущие драгоценное время, такие как: опоздания, обсуждения произошедшего за последнюю неделю (иногда это важно а иногда абсолютно лишнее), время уходящее на то чтобы правильно «закрыть сессию», чтобы пациент мог нормально функционировать после поднятых на сессии тяжёлых переживаний. При принятии решения о марафоне, нередко остро встаёт вопрос денег. Так как оплата происходит одним платежом, за весь марафон сразу, то это действительно выходит немалая сумма. Вместе с тем, если оценить время, потраченное клиентом на то чтобы добраться до еженедельной сессии, и взять в расчёт кол-во сессий разбросанных на протяжении длительного периода времени, для того чтобы прийти к тому же результату (как во время традиционной терапии), чаще всего выйдет та же сумма, а иногда марафон будет стоить дешевле. Подходит ли всем без исключения интенсивная терапия? Ответ однозначный – да, подходит. Единственное важное различие между пациентами – наличие социальной поддержки. Этот фактор влияет на то, понадобится ли терапия по окончании интенсивного процесса или нет. Хорошо, когда у человека есть поддержка со стороны семьи или друзей которые могут поддержать во время внезапно нахлынувших воспоминаний. Вместе с тем, из за отсутствия этой поддержки человеку может быть сложнее справиться с этим процессом и по окончании марафона, необходимо будет продолжить традиционную еженедельную терапию. Это необходимость поднимается также в случае наличия психического заболевания. Для тех из вас, кто не знаком с EMDR (ДПДГ) терапией, несмотря на то, что многие израильтяне в связи с событиями седьмого октября, приняли решение пройти этот вид терапии, благодаря чему смогли избежать развития пост травматического синдрома (ПТСР) и этот метод наконец то был оценен в нашем обществе по достоинству. И если в былые годы, военные прошедшие ливанскую войну и войну судного дня, были вынуждены свыкнуться с появившимися у них симптомами ПТСР которые омрачали их жизнь и жизнь близких, беспомощно принимая происходящее с ними как «крест который им придётся нести всю свою последующую жизнь”, то сегодня этот метод позволяет проработать травмы связанные как с войной, так и с другими травматичными переживаниями и помогает освободиться от травм полностью. Какие дополнительные методы я использую во время интенсивной терапии: Кроме метода EMDR, я также использую работу с воображением, SE, методы релаксации, CBT, символдрама, системная семейная психотерапия и психотерапевтическая беседа. Если вас заинтересовал марафон EMDR, обращайтесь по тел. +972-526662163. Немного информации для тех кто не знаком с EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) терапией. Это психологический метод. До 7.10 в Израиле на обучение этому методу допускались только психологи, соц. работники, психотерапевты после магистратуры и с опытом работы. Лично я являюсь сертифицированным EMDR психотерапевтом в Израиле и работаю с тяжёлыми травмами последние десять лет. Метод был разработан в 80-ых годах Франсин Шапиро для проработки травм и тревожных расстройств. Терапия EMDR основана на протоколе из восьми этапов, который сохраняется и в интенсивном формате: Сбор анамнеза и клиническая оценка – выявление основной проблемы и планирование терапии. Подготовка – создание чувства безопасности и использование техник эмоциональной регуляции. Оценка – определение триггеров и когнитивных, эмоциональных компонентов травматического воспоминания. Десенситизация с помощью движений глаз – использование билатеральной стимуляции (например, движения глаз или постукивания) для обработки воспоминания - приводит к снижению боли и страха от нахлынувших воспоминаний. Установка – укрепление позитивных убеждений вместо негативных. Сканирование тела – выявление и освобождение от негативных физических ощущений. Закрытие – обеспечение эмоциональной регуляции после каждой сессии. Переоценка – проверка прогресса терапии и дальнейшая коррекция. Берегите себя, Елена Глозман – супервизор и семейный и парный психотерапевт, EMDR (ДПДГ) терапевт, MA – детская психология-педагогика Автор книг «Любящая семья: рождение эмоциональной близости», 2017 «Счастливый брак. Практическое руководство для пар по созданию эмоциональной и интимной близости», 2022.
מאת Elena Glozman 6 בפברואר 2025
לאחרונה, יותר ויותר אנשים פונים אליי בבקשה לעבור מרתון EMDR – טיפול אינטנסיבי על מנת להשתחרר מטראומות מן העבר. מה שמאפיין אנשים אלה, מלבד זה שהם קצרים בזמן, זה שאין להם רצון או יכולת להגיע לפגישה אחת לשבוע (אם זה בעקבות מרחק נסיעה רב מהקליניקה שלי באשדוד או בשל שגרת חיים עמוסה אשר אינה מאפשרת להתפנות אחת לשבוע לטיפול) או סובלים בשל הצפה רגשית גבוהה אשר מונעת מהם לתפקד באופן רגיל. כאשר חקרתי לראשונה את הנושא, ועיינתי בספרות המקצועית המעידה על אפקטיביות התהליך, עדיין היו לי חששות משל עצמי. אך כפי שזה קורה לא מעט בחיים, המטופל הראשון התעקש על התהליך ואני, תוך היסוס וזהירות רבה, נעניתי בחיוב. לאחר שהעברתי מספר מרתונים EMDR, לפי ההתרשמות שלי ומתגובות של מטופליי, אני חייבת להכיר בכך שהתהליך אכן מאוד אפקטיבי, בכך שמאפשר להתמקד בבעיות אמיתיות ולא ליפול למקומות המעכבים את התהליך הטיפולי, כגון: איחורים, התעסקות במה שקרה במהלך השבוע (לפעמים זה חשוב ולפעמים לא), בשלב "סגירה" בסוף שעת טיפול על מנת שהמטופל יצליח לתפקד לאחר שצפו תכנים טראומתים קשים. נושא הכסף עולה לא פעם בהתלבטות האם ללכת על זה: בשל ריכוז השעות, נראה להרבה אנשים שתשלום עבור המרתון הינו יקר. יחד עם זאת, אם סופרים את הזמן שאדם מבזבז על מנת להגיע לטיפול, וכמות הטיפולים הפרוסים לאורך חודשים, לרוב יתקבל אותו מחיר סופי, ואולי אפילו נמוך יותר (לטובת טיפול אינטנסיבי) כדי להגיע לאותה תוצאה. האם EMDR אינטנסיבי מתאים לכל אחד? כן. ההבדל היחיד בין אנשים שיש להם רשת תמיכה, קרובי משפחה אשר מסייעים בהתמודדות עם המודעות העולה למתרחש בעוצמה גבוהה ובמהירות של טיל, לבין אלה שאין להם, שבמקרה אחרון יהיה צורך להמשיך בטיפול קונסרבטיבי (אחת לשבוע) בתום המרתון. גורם נוסף שיחייב טיפולי המשך, זהו הרקע שאדם בא ממנו: במידה ומדובר ברקע מורכב, ריבוי טראומות, CPTSD, אבחנות פסיכיאטריות. לאלה מכם, שאינם מכירים מה זה טיפול EMDR ממוקד טראומה, למרות שמאז 7.10 ישראלים רבים נעזרו בטיפול זה ובכך מנעו התפתחות (פוסט טראומה) PTSD, טיפול זה סוף כל סוף קיבל את ההכרה המגיעה לו. ואם בעבר, הלוחמים ממלחמת לבנון הראשונה, מלחמת יום הכיפורים, נותרו בחוסר אונים עם הטראומות שלהם כנתון שאין לשנותו, וקיבלו את הסימפטומים כגזר גורלם המר , כמשהו שלא ניתן לשנות אף על פי שזה פוגע באיכות חייהם ובאיכות חיי משפחתם, היום אנחנו יודעים שניתן לטפל ולהשתחרר מטראומות קשות. באיזה כלים אני משתמשת במהלך המרתון EMDR אינטנסיבי: למעט שיטת EMDR אני משתמשת בדמיון מודרך, SE, סימבולדרמה, שיטות הרגעה, CBT, פסיכותרפיה זוגית משפחתית מערכתית ושיח פסיכוטרפויטי. מוזמנים לפנות ולקבוע מרתון EMDR עבור עצמכם במספר 052-6662163.  לאלה מכם שלא מכירים מה זה טיפול EMDR? (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) EMDR זהו טיפול פסיכולוגי (לא ניתן היה לעבור הכשרה, לפחות לפני 7.10, ללא תואר שני טיפולי) שפותח על ידי פרנסין שפירו בסוף שנות ה-80, ומשמש בעיקר לטיפול באירועי טראומה ובהפרעות חרדה. טיפול EMDR מבוסס על פרוטוקול שמונה שלבים, והוא נשמר גם במסגרת האינטנסיבית: היסטוריה והערכה קלינית – זיהוי הבעיה המרכזית ותכנון הטיפול. הכנה – בניית תחושת ביטחון ושימוש בטכניקות ויסות רגשי. הערכה – זיהוי הטריגרים והמרכיבים הקוגניטיביים והרגשיים של הזיכרון הטראומטי. הקהיה רגשית תחושתית – שימוש בגירוי בילטרלי (כגון תנועות עיניים או/ו רטטים) לשם עיבוד הזיכרון על מנת שכאב ישכך. התקנה – חיזוק אמונות חיוביות כתחליף לאמונות שליליות. סריקת גוף – זיהוי ושחרור תחושות פיזיות שליליות. סגירה – הבטחת ויסות רגשי לאחר כל פגישה. הערכה מחדש – בדיקת התקדמות הטיפול והמשך התאמה. תשמרו על עצמכם, ילנה גלוזמן
מאת Elena Glozman 7 בדצמבר 2024
את השיטה EED (Emotional Closeness Education) פיתחתי במטרה לסייע להורים להעשיר ולהעמיק את הקשר ביניהם לבין קרוביהם. התרגילים בספר יעזרו לשפר את היחסים בינכם לבין בן/בת זוגכם, וכך באמצעות שילוב כוחות משותפים - תצליחו לחנך ילד בריא (נפשית ופיזית), מצליח ומאושר. קירבה רגשית היא אבן היסוד בבניית יחסים בריאים ומספקים בין בני משפחה. אנשים שחולקים בה מעידים על כך שמרגישים בטוחים, אהובים, ומובנים ע"י קרוביהם. הקירבה הרגשית מקנה תחושה של שמחה בעת שהייה משותפת ובילוי המשותף, אך יחד עם זאת, היא מעלה מודעות לזכותו הבסיסית של האדם ושל קרוביו במרחב אישי וכן נותנת הבנה עמוקה שישנם צרכים ורצונות שונים לכל אחד ואחת במשפחה אשר יש לכבדם. משפחות שניחנו בקירבה רגשית, מתאפיינות ביכולת הגבוהה שלהן לפתוח בשיח פתוח ולשתף במחשבות וברגשות (גם אם מדובר בפחדים ובכישלונות). שיטת EED, לפיתוח קירבה רגשית מושתתת על חמש אבני יסוד עיקריות: 1. קיימת השפעה הדדית על כל בני המשפחה: במהלך עבודתכם האישית ותוך כדי ביצוע התרגילים שבספר, תיחשפו להשפעה העמוקה ורבת המשמעות שהותירה בכם משפחתכם (הורים, אחים), ולדרך בה אתם עצמכם ממשיכים להשפיע על בן/בת זוג שלכם ועל ילדיכם. 2. מתן כבוד לסובבים אתכם וקבלתם: הבנה וקבלה של הרגשות והמחשבות האישיות וכן של המניעים השונים אשר הובילו אתכם להתנהגות זו או אחרת, תאפשר לכם לבחון את עצמכם באופן חומל ואמפתי. לאחר שתבינו את עצמכם בדרך טובה יותר ותתחילו לאהוב ולקבל את עצמכם, רק אז תצליחו לאהוב, להבין ולקבל את הסובבים אתכם. 3. פתיחות וכנות ביחסים: לעיתים אנו בטוחים לשווא בכך ששיתוף מידע מסוים עם האנשים הקרובים אלינו יוביל לתגובה מצדם (לרוב לא נעימה) הצפויה וידועה מראש. בשל חשש זה, רבים מאתנו יעדיפו שלא לשתף במידע העלול לעורר תגובה שכזאת. לצערי הרב, ההתנהלות הזהירה והשברירית הזאת בתוך התא המשפחתי אינה מקדמת פיתוח קירבה רגשית בין האנשים לבין קרוביהם, אלא להפך - הזהירות הזו יוצרת ריחוק, ניכור ותחושת בדידות אצל כל אחד מבני המשפחה. רק במקרה ואדם מסוגל לפתוח את הלב ולדבר בכנות עם האחר, הוא מהווה תשתית לביסוס יחסי אמון במשפחה – דבר אשר יוביל למסוגלות גבוהה של כל בני המשפחה לקבל מצבים פחות נעימים, כגון: ביקורת, עונשים, וקונפליקטים. 4. גילוי סבלנות כלפי יקירך: הדבר יתאפשר רק מתוך הבנה של תהליכים פסיכולוגיים ופיזיולוגיים אובייקטיביים שאדם עובר במהלך מצבים שונים בחייו. לעיתים קרובות, אנו נוהגים לפרש את תגובותיו והתנהגויותיו של האחר דרך תפיסת העולם האישית שלנו, אך ברגע שתעשירו את הידע שלכם, תצליחו להרחיב את כל התמונה ותבינו שבמצבים מסוימים האדם (כמו רבים אחרים במצב מסוים זה) לרוב עשוי לפעול בדרך אחת ולא באחרת. ההבנה הנרחבת הזו של המציאות הקיימת, הינה חיונית לפיתוח יחסים המבוססים על קירבה רגשית. 5. ניהול תקשורת בריאה בתוך המשפחה: העבודה במהלך קריאת ספר זה תעניק לכם כלים אשר ישמשו אתכם להביע את עצמכם בצורה בריאה ומיטבית, לנהל קונפליקטים ולגלות אמפטיה כלפי יקירכם. בשיטת EED, תדעו להעריך את כוחה העצום של התקשורת הסמויה (הלא ורבלית). חמש אבני היסוד האלה של שיטת EED יניחו לכם ולקרוביכם להרגיש שאכן רואים אתכם, מבינים אתכם ומקבלים אתכם כפי שאתם. הודות לאבני היסוד האלה, כל בן משפחה ירגיש מוערך ומשמעותי בעיניי האחרים ויחוש שהוא מסוגל להשפיע על סביבתו הקרובה. היכונו - אתם עומדים להתחיל במסע בזמן. העבודה תישא אתכם לילדותכם הרחוקה - להתבגרות, לתקופת הבגרות הנוכחית ולהורות של היום. במסע הזה, תיזכרו ותכירו (אולי לראשונה) בחלומות שלכם, בציפיות שלכם, בפחדים ובחששות. תהיה בידכם האפשרות להבין מה מניע אתכם לנהוג כך או אחרת, וכיצד ההחלטות שאתם מקבלים בחיי היום-יום מטביעות את חותמן בחייכם ומשפיעות על סביבתכם הקרובה. הודות לשיטת EED, תלמדו להבין, לקבל, ולאהוב את עצמכם כפי שאתם, וכך גם את את הבן/בת זוגכם ואת ילדיכם. תתחילו לגלות חמלה לא רק כלפי הסובבים אתכם, אלא בראש וראשונה כלפי עצמכם. תפתחו את היכולת לווסת את רגשותיכם ולהציב גבולות ללא רגשות אשם. הקרבה הרגשית שתיווצר בינכם לבין קרוביכם תחולל פלאים באווירה בבית. האווירה תהפוך לחמימה ונעימה, ואתם - תהפכו להיות ההורים המושלמים עבור ילדיכם המקסימים.  מתוך הספר של י.גלוזמן "משפחה אוהבת: המדריך ליצירת קרבה רגשית", 2019.
מאת Elena Glozman 7 בדצמבר 2024
Несколько лет назад я проводила урок для первоклассников на тему «Отношения в семье». Я попросила поднять руку тех, кто разговаривает с родителями на личные темы, делится своими переживаниями, советуется. В каждом из трех классов нашлось максимум по одному счастливчику. Они с радостью поделились опытом, описали возможные варианты общения с родителем, даже при его занятости, и выразили полную уверенность в родительской любви. Интересно было то, что у этих разных и еще не знакомых между собой детей наблюдалась схожая линия поведения: они были достаточно уверены в себе, принимали активное участие в деятельности класса, вели себя дружелюбно по отношению к сверстникам. Им было свойственно здоровое любопытство, они чувствовали себя комфортно в беседах со взрослыми, проявляли хорошие социальные навыки и могли похвастаться самыми высокими отметками в классе. За более чем пятнадцать лет работы с детьми и с их родителями, я обратила внимание на одну закономерность: успехи ребенка в учебе и в отношениях со сверстниками напрямую зависят от отношений с собственными родителями, а особенно от того, присутствует ли в этих отношениях эмоциональная близость. Дети, в семье которых не доставало эмоциональной близости, с раннего возраста испытывали трудности в общении со сверстниками, им было сложно в учебе (особенно в подростковом возрасте, начиная с 11-12 лет). Достаточно рано они почувствовали себя лишними и ненужными и, чтобы остановить поток навязчивых мыслей о суициде, пытались причинить себе вред или же «справлялись» со своими проблемами с помощью алкоголя, наркотиков или частой смены сексуальных партнеров. Подобный сценарий был характерен для абсолютно различных семей, независимо от вероисповедания, статуса или материального благополучия семьи. Работая с семьями, я поняла, что многие родители не могут дать своему ребенку необходимой ему эмоциональной близости по одной немаловажной причине: они сами были лишены подобной близости в детстве. И при всем желании быть значимым человеком в жизни своего ребенка, они просто не знают, как это сделать. В большинстве книг по воспитанию психологи описывают нормы развития ребенка в каждом отдельном возрасте или же дают советы родителям, как именно они должны или не должны воспитывать своего ребенка. Эти достаточно общие советы игнорируют личность ребенка, индивидуальность родителя, его опыт, мировоззрение и, самое главное, – страхи. Свой авторский метод EED (Emotional closeness Education – Развитие Эмоциональной Близости) я разработала, чтобы помочь родителям возродить в семье то, чего, возможно, они были лишены сами – эмоциональную близость со своими домочадцами. Эмоциональная близость – необходимая и важная составляющая семейных отношений. Это чувство уверенности в родителях, в партнере, ощущение любви и взаимопонимания. Это радость, которую вызывает проведенное вместе время, а также принятие и уважение границ своих близких. В семьях, в которых присутствует эмоциональная близость, члены семьи открыто делятся друг с другом не только радостными переживаниями, но и сомнениями, страхами. Основанный мною метод EED состоит из пяти основных компонентов и поможет вам развить эмоциональную близость. Давайте разберем эти компоненты: 1. Взаимное влияние членов семьи друг на друга. Выполняя упражнения в книге, вы научитесь учитывать то влияние, которое на вас оказали ваши родители, а также видеть, как воздействие той же силы вы оказываете на жену (мужа) и на собственных детей. 2. Уважение и принятие. Осознание и принятие собственных желаний, чувств и мотивов того или иного поведения очень важно. В процессе вы начнете относиться к себе более бережно. Понимая и принимая себя, вы сможете понять и принять своих близких как отдельных и независимых от вас личностей со своими потребностями, чувствами и желаниями. 3. Искренность в отношениях. Бывает, что беспокойство по поводу намерений и поведения близких сдерживает нас в проявлении наших истинных мыслей и чувств. Такое положение вещей усугубляет ситуацию в семье и приводит к отчуждению и ощущению одиночества. Только искренность в отношениях способна создать атмосферу доверия и принятия малоприятных моментов семейной жизни. 4. Терпение и принятие другого человека таким, какой он есть. Нередко мы видим наших близких через призму собственных фантазий. Вместе с тем, эмоциональная близость может развиться между людьми, личность которых вы принимаете с присущими им достоинствами и недостатками. Поведение других станет вам более понятным, как только вы начнете осознавать, что в определенных ситуациях человек не может вести себя иначе. 5. Здоровая коммуникация в семье. Книга поможет вам не только научиться выражать свои мысли и чувства вербальным и невербальным способом, правильно конфликтовать, но также проявлять эмпатию (сопереживание) по отношению к близким. Работая по методу EED, вы научитесь по достоинству оценивать язык тела. Эти пять составляющих позволят каждому члену семьи почувствовать, что его видят, понимают и принимают таким, какой он есть. Благодаря этим компонентам, каждый член семьи чувствует уважение по отношению к себе, собственную значимость и становится значимым человеком для окружающих. Выполняя задания, приведенные в этой книге, вы сами, без помощи психолога, сможете наладить отношения со своим партнером и вместе воспитаете психически здорового, счастливого и успешного ребенка. Вас ждет настоящее путешествие в свой собственный мир – детства, взросления, становления родителем. В этом путешествии вы встретитесь со своими мечтами и надеждами, страхами и опасениями, сможете понять мотивы своего поведения и проследить за тем, какое влияние оказывает то или иное действие на вас и на ваше окружение, особенно – вашу семью. Благодаря методу EED вы научитесь понимать и принимать самого себя, своих детей, мужа или жену, родителей. Сопереживать не только близким, но и себе. Вы сможете контролировать и выражать свои чувства грамотно, ставить четкие границы, не испытывая чувства вины. Выстраивая эмоциональную близость, наладите атмосферу в собственном доме и станете лучшим родителем для своего ребенка. Из книги Е.Глозман "Любящая семья: рождение эмоциональной близости", 2017.
מאת Elena Glozman 16 בנובמבר 2024
Несколько лет назад я проводила урок для первоклассников на тему «Отношения в семье». Я попросила поднять руку тех, кто разговаривает с родителями на личные темы, делится своими переживаниями, советуется. В каждом из трех классов нашлось максимум по одному счастливчику. Они с радостью поделились опытом, описали возможные варианты общения с родителем, даже при его занятости, и выразили полную уверенность в родительской любви. Интересно было то, что у этих разных и еще не знакомых между собой детей наблюдалась схожая линия поведения: они были достаточно уверены в себе, принимали активное участие в деятельности класса, вели себя дружелюбно по отношению к сверстникам. Им было свойственно здоровое любопытство, они чувствовали себя комфортно в беседах со взрослыми, проявляли хорошие социальные навыки и могли похвастаться самыми высокими отметками в классе. За более чем пятнадцать лет работы с детьми и с их родителями, я обратила внимание на одну закономерность: успехи ребенка в учебе и в отношениях со сверстниками напрямую зависят от отношений с собственными родителями, а особенно от того, присутствует ли в этих отношениях эмоциональная близость. Дети, в семье которых не доставало эмоциональной близости, с раннего возраста испытывали трудности в общении со сверстниками, им было сложно в учебе (особенно в подростковом возрасте, начиная с 11-12 лет). Достаточно рано они почувствовали себя лишними и ненужными и, чтобы остановить поток навязчивых мыслей о суициде, пытались причинить себе вред или же «справлялись» со своими проблемами с помощью алкоголя, наркотиков или частой смены сексуальных партнеров. Подобный сценарий был характерен для абсолютно различных семей, независимо от вероисповедания, статуса или материального благополучия семьи. Работая с семьями, я поняла, что многие родители не могут дать своему ребенку необходимой ему эмоциональной близости по одной немаловажной причине: они сами были лишены подобной близости в детстве. И при всем желании быть значимым человеком в жизни своего ребенка, они просто не знают, как это сделать. В большинстве книг по воспитанию психологи описывают нормы развития ребенка в каждом отдельном возрасте или же дают советы родителям, как именно они должны или не должны воспитывать своего ребенка. Эти достаточно общие советы игнорируют личность ребенка, индивидуальность родителя, его опыт, мировоззрение и, самое главное, – страхи. Свой авторский метод EED (Emotional closeness Education – Развитие Эмоциональной Близости) я разработала, чтобы помочь родителям возродить в семье то, чего, возможно, они были лишены сами – эмоциональную близость со своими домочадцами. Эмоциональная близость – необходимая и важная составляющая семейных отношений. Это чувство уверенности в родителях, в партнере, ощущение любви и взаимопонимания. Это радость, которую вызывает проведенное вместе время, а также принятие и уважение границ своих близких. В семьях, в которых присутствует эмоциональная близость, члены семьи открыто делятся друг с другом не только радостными переживаниями, но и сомнениями, страхами. Основанный мною метод EED состоит из пяти основных компонентов и поможет вам развить эмоциональную близость. Давайте разберем эти компоненты: 1. Взаимное влияние членов семьи друг на друга. Выполняя упражнения в книге, вы научитесь учитывать то влияние, которое на вас оказали ваши родители, а также видеть, как воздействие той же силы вы оказываете на жену (мужа) и на собственных детей. 2. Уважение и принятие. Осознание и принятие собственных желаний, чувств и мотивов того или иного поведения очень важно. В процессе вы начнете относиться к себе более бережно. Понимая и принимая себя, вы сможете понять и принять своих близких как отдельных и независимых от вас личностей со своими потребностями, чувствами и желаниями. 3. Искренность в отношениях. Бывает, что беспокойство по поводу намерений и поведения близких сдерживает нас в проявлении наших истинных мыслей и чувств. Такое положение вещей усугубляет ситуацию в семье и приводит к отчуждению и ощущению одиночества. Только искренность в отношениях способна создать атмосферу доверия и принятия малоприятных моментов семейной жизни. 4. Терпение и принятие другого человека таким, какой он есть. Нередко мы видим наших близких через призму собственных фантазий. Вместе с тем, эмоциональная близость может развиться между людьми, личность которых вы принимаете с присущими им достоинствами и недостатками. Поведение других станет вам более понятным, как только вы начнете осознавать, что в определенных ситуациях человек не может вести себя иначе. 5. Здоровая коммуникация в семье. Книга поможет вам не только научиться выражать свои мысли и чувства вербальным и невербальным способом, правильно конфликтовать, но также проявлять эмпатию (сопереживание) по отношению к близким. Работая по методу EED, вы научитесь по достоинству оценивать язык тела. Эти пять составляющих позволят каждому члену семьи почувствовать, что его видят, понимают и принимают таким, какой он есть. Благодаря этим компонентам, каждый член семьи чувствует уважение по отношению к себе, собственную значимость и становится значимым человеком для окружающих. Выполняя задания, приведенные в этой книге, вы сами, без помощи психолога, сможете наладить отношения со своим партнером и вместе воспитаете психически здорового, счастливого и успешного ребенка. Вас ждет настоящее путешествие в свой собственный мир – детства, взросления, становления родителем. В этом путешествии вы встретитесь со своими мечтами и надеждами, страхами и опасениями, сможете понять мотивы своего поведения и проследить за тем, какое влияние оказывает то или иное действие на вас и на ваше окружение, особенно – вашу семью. Благодаря методу EED вы научитесь понимать и принимать самого себя, своих детей, мужа или жену, родителей. Сопереживать не только близким, но и себе. Вы сможете контролировать и выражать свои чувства грамотно, ставить четкие границы, не испытывая чувства вины. Выстраивая эмоциональную близость, наладите атмосферу в собственном доме и станете лучшим родителем для своего ребенка. Из книги Е.Глозман "Любящая семья: рождение эмоциональной близости", 2017.
מאת Elena Glozman 16 בנובמבר 2024
את השיטה EED (Emotional Closeness Education) פיתחתי במטרה לסייע להורים להעשיר ולהעמיק את הקשר ביניהם לבין קרוביהם. התרגילים בספר יעזרו לשפר את היחסים בינכם לבין בן/בת זוגכם, וכך באמצעות שילוב כוחות משותפים - תצליחו לחנך ילד בריא (נפשית ופיזית), מצליח ומאושר. קירבה רגשית היא אבן היסוד בבניית יחסים בריאים ומספקים בין בני משפחה. אנשים שחולקים בה מעידים על כך שמרגישים בטוחים, אהובים, ומובנים ע"י קרוביהם. הקירבה הרגשית מקנה תחושה של שמחה בעת שהייה משותפת ובילוי המשותף, אך יחד עם זאת, היא מעלה מודעות לזכותו הבסיסית של האדם ושל קרוביו במרחב אישי וכן נותנת הבנה עמוקה שישנם צרכים ורצונות שונים לכל אחד ואחת במשפחה אשר יש לכבדם. משפחות שניחנו בקירבה רגשית, מתאפיינות ביכולת הגבוהה שלהן לפתוח בשיח פתוח ולשתף במחשבות וברגשות (גם אם מדובר בפחדים ובכישלונות). שיטת EED, לפיתוח קירבה רגשית מושתתת על חמש אבני יסוד עיקריות: 1. קיימת השפעה הדדית על כל בני המשפחה: במהלך עבודתכם האישית ותוך כדי ביצוע התרגילים שבספר, תיחשפו להשפעה העמוקה ורבת המשמעות שהותירה בכם משפחתכם (הורים, אחים), ולדרך בה אתם עצמכם ממשיכים להשפיע על בן/בת זוג שלכם ועל ילדיכם. 2. מתן כבוד לסובבים אתכם וקבלתם: הבנה וקבלה של הרגשות והמחשבות האישיות וכן של המניעים השונים אשר הובילו אתכם להתנהגות זו או אחרת, תאפשר לכם לבחון את עצמכם באופן חומל ואמפתי. לאחר שתבינו את עצמכם בדרך טובה יותר ותתחילו לאהוב ולקבל את עצמכם, רק אז תצליחו לאהוב, להבין ולקבל את הסובבים אתכם. 3. פתיחות וכנות ביחסים: לעיתים אנו בטוחים לשווא בכך ששיתוף מידע מסוים עם האנשים הקרובים אלינו יוביל לתגובה מצדם (לרוב לא נעימה) הצפויה וידועה מראש. בשל חשש זה, רבים מאתנו יעדיפו שלא לשתף במידע העלול לעורר תגובה שכזאת. לצערי הרב, ההתנהלות הזהירה והשברירית הזאת בתוך התא המשפחתי אינה מקדמת פיתוח קירבה רגשית בין האנשים לבין קרוביהם, אלא להפך - הזהירות הזו יוצרת ריחוק, ניכור ותחושת בדידות אצל כל אחד מבני המשפחה. רק במקרה ואדם מסוגל לפתוח את הלב ולדבר בכנות עם האחר, הוא מהווה תשתית לביסוס יחסי אמון במשפחה – דבר אשר יוביל למסוגלות גבוהה של כל בני המשפחה לקבל מצבים פחות נעימים, כגון: ביקורת, עונשים, וקונפליקטים. 4. גילוי סבלנות כלפי יקירך: הדבר יתאפשר רק מתוך הבנה של תהליכים פסיכולוגיים ופיזיולוגיים אובייקטיביים שאדם עובר במהלך מצבים שונים בחייו. לעיתים קרובות, אנו נוהגים לפרש את תגובותיו והתנהגויותיו של האחר דרך תפיסת העולם האישית שלנו, אך ברגע שתעשירו את הידע שלכם, תצליחו להרחיב את כל התמונה ותבינו שבמצבים מסוימים האדם (כמו רבים אחרים במצב מסוים זה) לרוב עשוי לפעול בדרך אחת ולא באחרת. ההבנה הנרחבת הזו של המציאות הקיימת, הינה חיונית לפיתוח יחסים המבוססים על קירבה רגשית. 5. ניהול תקשורת בריאה בתוך המשפחה: העבודה במהלך קריאת ספר זה תעניק לכם כלים אשר ישמשו אתכם להביע את עצמכם בצורה בריאה ומיטבית, לנהל קונפליקטים ולגלות אמפטיה כלפי יקירכם. בשיטת EED, תדעו להעריך את כוחה העצום של התקשורת הסמויה (הלא ורבלית). חמש אבני היסוד האלה של שיטת EED יניחו לכם ולקרוביכם להרגיש שאכן רואים אתכם, מבינים אתכם ומקבלים אתכם כפי שאתם. הודות לאבני היסוד האלה, כל בן משפחה ירגיש מוערך ומשמעותי בעיניי האחרים ויחוש שהוא מסוגל להשפיע על סביבתו הקרובה. היכונו - אתם עומדים להתחיל במסע בזמן. העבודה תישא אתכם לילדותכם הרחוקה - להתבגרות, לתקופת הבגרות הנוכחית ולהורות של היום. במסע הזה, תיזכרו ותכירו (אולי לראשונה) בחלומות שלכם, בציפיות שלכם, בפחדים ובחששות. תהיה בידכם האפשרות להבין מה מניע אתכם לנהוג כך או אחרת, וכיצד ההחלטות שאתם מקבלים בחיי היום-יום מטביעות את חותמן בחייכם ומשפיעות על סביבתכם הקרובה. הודות לשיטת EED, תלמדו להבין, לקבל, ולאהוב את עצמכם כפי שאתם, וכך גם את את הבן/בת זוגכם ואת ילדיכם. תתחילו לגלות חמלה לא רק כלפי הסובבים אתכם, אלא בראש וראשונה כלפי עצמכם. תפתחו את היכולת לווסת את רגשותיכם ולהציב גבולות ללא רגשות אשם. הקרבה הרגשית שתיווצר בינכם לבין קרוביכם תחולל פלאים באווירה בבית. האווירה תהפוך לחמימה ונעימה, ואתם - תהפכו להיות ההורים המושלמים עבור ילדיכם המקסימים.  מתוך הספר של י.גלוזמן "משפחה אוהבת: המדריך ליצירת קרבה רגשית", 2019.
מאת Elena Glozman 8 בנובמבר 2024
את השיטה EED (Emotional Closeness Education) פיתחתי במטרה לסייע להורים להעשיר ולהעמיק את הקשר ביניהם לבין קרוביהם. התרגילים בספר יעזרו לשפר את היחסים בינכם לבין בן/בת זוגכם, וכך באמצעות שילוב כוחות משותפים - תצליחו לחנך ילד בריא (נפשית ופיזית), מצליח ומאושר. קירבה רגשית היא אבן היסוד בבניית יחסים בריאים ומספקים בין בני משפחה. אנשים שחולקים בה מעידים על כך שמרגישים בטוחים, אהובים, ומובנים ע"י קרוביהם. הקירבה הרגשית מקנה תחושה של שמחה בעת שהייה משותפת ובילוי המשותף, אך יחד עם זאת, היא מעלה מודעות לזכותו הבסיסית של האדם ושל קרוביו במרחב אישי וכן נותנת הבנה עמוקה שישנם צרכים ורצונות שונים לכל אחד ואחת במשפחה אשר יש לכבדם. משפחות שניחנו בקירבה רגשית, מתאפיינות ביכולת הגבוהה שלהן לפתוח בשיח פתוח ולשתף במחשבות וברגשות (גם אם מדובר בפחדים ובכישלונות). שיטת EED, לפיתוח קירבה רגשית מושתתת על חמש אבני יסוד עיקריות: 1. קיימת השפעה הדדית על כל בני המשפחה: במהלך עבודתכם האישית ותוך כדי ביצוע התרגילים שבספר, תיחשפו להשפעה העמוקה ורבת המשמעות שהותירה בכם משפחתכם (הורים, אחים), ולדרך בה אתם עצמכם ממשיכים להשפיע על בן/בת זוג שלכם ועל ילדיכם. 2. מתן כבוד לסובבים אתכם וקבלתם: הבנה וקבלה של הרגשות והמחשבות האישיות וכן של המניעים השונים אשר הובילו אתכם להתנהגות זו או אחרת, תאפשר לכם לבחון את עצמכם באופן חומל ואמפתי. לאחר שתבינו את עצמכם בדרך טובה יותר ותתחילו לאהוב ולקבל את עצמכם, רק אז תצליחו לאהוב, להבין ולקבל את הסובבים אתכם. 3. פתיחות וכנות ביחסים: לעיתים אנו בטוחים לשווא בכך ששיתוף מידע מסוים עם האנשים הקרובים אלינו יוביל לתגובה מצדם (לרוב לא נעימה) הצפויה וידועה מראש. בשל חשש זה, רבים מאתנו יעדיפו שלא לשתף במידע העלול לעורר תגובה שכזאת. לצערי הרב, ההתנהלות הזהירה והשברירית הזאת בתוך התא המשפחתי אינה מקדמת פיתוח קירבה רגשית בין האנשים לבין קרוביהם, אלא להפך - הזהירות הזו יוצרת ריחוק, ניכור ותחושת בדידות אצל כל אחד מבני המשפחה. רק במקרה ואדם מסוגל לפתוח את הלב ולדבר בכנות עם האחר, הוא מהווה תשתית לביסוס יחסי אמון במשפחה – דבר אשר יוביל למסוגלות גבוהה של כל בני המשפחה לקבל מצבים פחות נעימים, כגון: ביקורת, עונשים, וקונפליקטים. 4. גילוי סבלנות כלפי יקירך: הדבר יתאפשר רק מתוך הבנה של תהליכים פסיכולוגיים ופיזיולוגיים אובייקטיביים שאדם עובר במהלך מצבים שונים בחייו. לעיתים קרובות, אנו נוהגים לפרש את תגובותיו והתנהגויותיו של האחר דרך תפיסת העולם האישית שלנו, אך ברגע שתעשירו את הידע שלכם, תצליחו להרחיב את כל התמונה ותבינו שבמצבים מסוימים האדם (כמו רבים אחרים במצב מסוים זה) לרוב עשוי לפעול בדרך אחת ולא באחרת. ההבנה הנרחבת הזו של המציאות הקיימת, הינה חיונית לפיתוח יחסים המבוססים על קירבה רגשית. 5. ניהול תקשורת בריאה בתוך המשפחה: העבודה במהלך קריאת ספר זה תעניק לכם כלים אשר ישמשו אתכם להביע את עצמכם בצורה בריאה ומיטבית, לנהל קונפליקטים ולגלות אמפטיה כלפי יקירכם. בשיטת EED, תדעו להעריך את כוחה העצום של התקשורת הסמויה (הלא ורבלית). חמש אבני היסוד האלה של שיטת EED יניחו לכם ולקרוביכם להרגיש שאכן רואים אתכם, מבינים אתכם ומקבלים אתכם כפי שאתם. הודות לאבני היסוד האלה, כל בן משפחה ירגיש מוערך ומשמעותי בעיניי האחרים ויחוש שהוא מסוגל להשפיע על סביבתו הקרובה. היכונו - אתם עומדים להתחיל במסע בזמן. העבודה תישא אתכם לילדותכם הרחוקה - להתבגרות, לתקופת הבגרות הנוכחית ולהורות של היום. במסע הזה, תיזכרו ותכירו (אולי לראשונה) בחלומות שלכם, בציפיות שלכם, בפחדים ובחששות. תהיה בידכם האפשרות להבין מה מניע אתכם לנהוג כך או אחרת, וכיצד ההחלטות שאתם מקבלים בחיי היום-יום מטביעות את חותמן בחייכם ומשפיעות על סביבתכם הקרובה. הודות לשיטת EED, תלמדו להבין, לקבל, ולאהוב את עצמכם כפי שאתם, וכך גם את את הבן/בת זוגכם ואת ילדיכם. תתחילו לגלות חמלה לא רק כלפי הסובבים אתכם, אלא בראש וראשונה כלפי עצמכם. תפתחו את היכולת לווסת את רגשותיכם ולהציב גבולות ללא רגשות אשם. הקרבה הרגשית שתיווצר בינכם לבין קרוביכם תחולל פלאים באווירה בבית. האווירה תהפוך לחמימה ונעימה, ואתם - תהפכו להיות ההורים המושלמים עבור ילדיכם המקסימים.  מתוך הספר של י.גלוזמן "משפחה אוהבת: המדריך ליצירת קרבה רגשית", 2019.
מאת Elena Glozman 8 בנובמבר 2024
Несколько лет назад я проводила урок для первоклассников на тему «Отношения в семье». Я попросила поднять руку тех, кто разговаривает с родителями на личные темы, делится своими переживаниями, советуется. В каждом из трех классов нашлось максимум по одному счастливчику. Они с радостью поделились опытом, описали возможные варианты общения с родителем, даже при его занятости, и выразили полную уверенность в родительской любви. Интересно было то, что у этих разных и еще не знакомых между собой детей наблюдалась схожая линия поведения: они были достаточно уверены в себе, принимали активное участие в деятельности класса, вели себя дружелюбно по отношению к сверстникам. Им было свойственно здоровое любопытство, они чувствовали себя комфортно в беседах со взрослыми, проявляли хорошие социальные навыки и могли похвастаться самыми высокими отметками в классе. За более чем пятнадцать лет работы с детьми и с их родителями, я обратила внимание на одну закономерность: успехи ребенка в учебе и в отношениях со сверстниками напрямую зависят от отношений с собственными родителями, а особенно от того, присутствует ли в этих отношениях эмоциональная близость. Дети, в семье которых не доставало эмоциональной близости, с раннего возраста испытывали трудности в общении со сверстниками, им было сложно в учебе (особенно в подростковом возрасте, начиная с 11-12 лет). Достаточно рано они почувствовали себя лишними и ненужными и, чтобы остановить поток навязчивых мыслей о суициде, пытались причинить себе вред или же «справлялись» со своими проблемами с помощью алкоголя, наркотиков или частой смены сексуальных партнеров. Подобный сценарий был характерен для абсолютно различных семей, независимо от вероисповедания, статуса или материального благополучия семьи. Работая с семьями, я поняла, что многие родители не могут дать своему ребенку необходимой ему эмоциональной близости по одной немаловажной причине: они сами были лишены подобной близости в детстве. И при всем желании быть значимым человеком в жизни своего ребенка, они просто не знают, как это сделать. В большинстве книг по воспитанию психологи описывают нормы развития ребенка в каждом отдельном возрасте или же дают советы родителям, как именно они должны или не должны воспитывать своего ребенка. Эти достаточно общие советы игнорируют личность ребенка, индивидуальность родителя, его опыт, мировоззрение и, самое главное, – страхи. Свой авторский метод EED (Emotional closeness Education – Развитие Эмоциональной Близости) я разработала, чтобы помочь родителям возродить в семье то, чего, возможно, они были лишены сами – эмоциональную близость со своими домочадцами. Эмоциональная близость – необходимая и важная составляющая семейных отношений. Это чувство уверенности в родителях, в партнере, ощущение любви и взаимопонимания. Это радость, которую вызывает проведенное вместе время, а также принятие и уважение границ своих близких. В семьях, в которых присутствует эмоциональная близость, члены семьи открыто делятся друг с другом не только радостными переживаниями, но и сомнениями, страхами. Основанный мною метод EED состоит из пяти основных компонентов и поможет вам развить эмоциональную близость. Давайте разберем эти компоненты: 1. Взаимное влияние членов семьи друг на друга. Выполняя упражнения в книге, вы научитесь учитывать то влияние, которое на вас оказали ваши родители, а также видеть, как воздействие той же силы вы оказываете на жену (мужа) и на собственных детей. 2. Уважение и принятие. Осознание и принятие собственных желаний, чувств и мотивов того или иного поведения очень важно. В процессе вы начнете относиться к себе более бережно. Понимая и принимая себя, вы сможете понять и принять своих близких как отдельных и независимых от вас личностей со своими потребностями, чувствами и желаниями. 3. Искренность в отношениях. Бывает, что беспокойство по поводу намерений и поведения близких сдерживает нас в проявлении наших истинных мыслей и чувств. Такое положение вещей усугубляет ситуацию в семье и приводит к отчуждению и ощущению одиночества. Только искренность в отношениях способна создать атмосферу доверия и принятия малоприятных моментов семейной жизни. 4. Терпение и принятие другого человека таким, какой он есть. Нередко мы видим наших близких через призму собственных фантазий. Вместе с тем, эмоциональная близость может развиться между людьми, личность которых вы принимаете с присущими им достоинствами и недостатками. Поведение других станет вам более понятным, как только вы начнете осознавать, что в определенных ситуациях человек не может вести себя иначе. 5. Здоровая коммуникация в семье. Книга поможет вам не только научиться выражать свои мысли и чувства вербальным и невербальным способом, правильно конфликтовать, но также проявлять эмпатию (сопереживание) по отношению к близким. Работая по методу EED, вы научитесь по достоинству оценивать язык тела. Эти пять составляющих позволят каждому члену семьи почувствовать, что его видят, понимают и принимают таким, какой он есть. Благодаря этим компонентам, каждый член семьи чувствует уважение по отношению к себе, собственную значимость и становится значимым человеком для окружающих. Выполняя задания, приведенные в этой книге, вы сами, без помощи психолога, сможете наладить отношения со своим партнером и вместе воспитаете психически здорового, счастливого и успешного ребенка. Вас ждет настоящее путешествие в свой собственный мир – детства, взросления, становления родителем. В этом путешествии вы встретитесь со своими мечтами и надеждами, страхами и опасениями, сможете понять мотивы своего поведения и проследить за тем, какое влияние оказывает то или иное действие на вас и на ваше окружение, особенно – вашу семью. Благодаря методу EED вы научитесь понимать и принимать самого себя, своих детей, мужа или жену, родителей. Сопереживать не только близким, но и себе. Вы сможете контролировать и выражать свои чувства грамотно, ставить четкие границы, не испытывая чувства вины. Выстраивая эмоциональную близость, наладите атмосферу в собственном доме и станете лучшим родителем для своего ребенка. Из книги Е.Глозман "Любящая семья: рождение эмоциональной близости", 2017.
מאת Elena Glozman 25 באוקטובר 2024
לעיתים אני שומעת ממטופליי שהם לא זוכרים אם נפגעו מינית בעבר, אך כל התנהגותם זועקת על כך. הגוף מדבר, מגיב באופן שלעיתים מלחיץ את האדם עצמו ומעורר באלות ותהיות רבות. מהם סממנים שיכולים להעיד על כך שעברתם פגיעה מינית? והאם באמת ניתן להיזכר בחלוף שנים ולטפל בטראומה זו? · התפרצויות זעם שלכם, אשר עוצמתם מלחיצה אפילו אתכם (גם אם אתם נלחמים על צדק). · חוסר איזון נפשי. · חוסר בטחון , חרדה בתקשורת עם מין השני. · בעיות קשב וריכוז. אתם מתנתקים במהלך שיחותיכם. · סיוטי לילה. · קושי להתעמת – ריצוי. · סירוב לא מוסבר של בן/בת זוג לקיים יחסי מין אתכם. · חוסר מוטיבציה, דחיינות שמתחלפת בפעלתנות יתר. · בעיות התפקוד בחיי מין שלכם. · חוסר אמון כלפי העולם. אמונה ש"עולם הוא מקום רע ומסוכן". · השמנת יתר או להפך אנורקסיה/בולימיה. · תחושת גועל לא מוסברת. · רצון "להתחבא" , ש"לא יסתכלו עליי". לבישת בגדים חסרי גזרה או להפך פרובוקטיביות בביגוד. · התמכרויות לעישון, סמים, אלכוהול. · מחשבה "שאני לא בסדר", "מקולקל", "לא יכולים לאהוב אותי. חיבור לגוף, והבנה שחוויתם אירוע קשה, הינו צעד ראשון בהבנת הצורך בטיפול פסיכולוגי. אני ממליצה על טיפול EMDR – טיפול ממוקד טראומה. במידה וזיהיתם מכלול הסממנים אצלכם או אצל בן משפחה/חבר/ה שלכם, אנא פנו לטיפול. הכל אפשרי. הן להיזכר בטראומה, הן לעבד אותה והן לשנות את דימוי העצמי שלכם, את דפוסי חייכם. מוזמנים לפנות לקבלת העזרה 052-6662163.  באהבה, ילנה גלוזמן מטפלת EMDR מוסמכת, מטפלת ומדריכה בטיפול זוגי ומשפחתי, מחברת ספרים "זוגיות מאושרת. המדריך המלא ליצירת קרבה רגשית ואינטימית" ומשפחה אוהבת: המדריך ליצירת קרבה רגשית".
מאת Elena Glozman 25 באוקטובר 2024
Для того чтобы ребёнок вырос психически и физически здоровым человеком, ему необходима эмоциональная близость со своим родителем. Необходимые для этого компоненты, это любовь и внимание, границы и предсказуемое поведение родителей. И если многие родители хотя бы приблизительно понимают, что ребёнка необходимо поощрять при правильном «хорошем» поведении или наказывать для того чтобы остановить нездоровое и неправильное поведение в глазах родителя, вырабатывая таким образом у ребёнка понимание причино-следственной связи, то с предсказуемостью в поведении, особенно у людей травмированных, серьёзные проблемы. Человек, переживший тяжёлую травму, целиком и полностью сосредоточен на себе – на своей боли, на своих чувствах и переживаниях. Таким образом, он не способен увидеть ребёнка, понять какой он есть на самом деле, отзеркалить его уникальные качества характера, развив которые ребёнок мог бы преуспеть в своей профессиональной сфере. Так как этого не происходит, дети растут с ошибочным восприятием себя. Не подозревая о своих достоинствах, они покорно принимают злобные ярлыки, которыми награждает родитель. И зачастую только на терапии мои пациенты впервые проходят столь необходимый этап правильного отзеркаливания своих достоинств, в следствии чего начинает меняться самооценка. Зацикленный на себе, родитель ведёт себя непредсказуемо по отношению к ребёнку – играя и улыбаясь, он внезапно начинает злиться, кричать или закрывается в себе. Ребёнок, для которого родитель – это самый любимый и главный человек в его жизни пытается понять, что он сказал или сделал не так, чем вызвал на себя такой «праведный» гнев, но все его усилия остаются безуспешными. Он так и не понимает причину – следствие, но осознавая что это как то связано с ним, старается и вовсе меньше говорить, сдерживает свои чувства и поведение, чтобы никоим образом не вызвать подобную реакцию. Такие дети выглядят очень сдержанными, я бы даже сказала «замороженными» в своих реакциях. И не имеют необходимых для жизни навыков, таких как: умение выражать своё недовольство, умение отстаивать свою позицию, здоровая конфронтация. Всё это в последствии влияет и на взаимоотношения со сверстниками или со старшими (учителя, а в дальнейшем начальство на работе). Отсутствие безопасности. Боль от того, что ребёнок наносит вред своему родителю. Чаще всего матери ссыпят такими фразами как «из за тебя одни проблемы» «За что мне горе такое», «Вечно ты портишь мне жизнь», «до твоего рождения всё было нормально» и т.д приводит таких детей к чёткому пониманию, что родителя и так плохо от их присутствия и они не в праве переносить на родителя дополнительно свои проблемы. А так как ребёнок не способен решить многое, что подвластно лишь взрослому человеку, то к нареканиям со стороны родителя, добавляются собственные обвинения в неспособности что либо правильно сделать или решить. Воспринимая себя «неправильными», «некомпетентными» что либо сделать, такие дети очень быстро понимают, благодаря опять же примеру со стороны родителя, который не скрывает свои суицидальные высказывания или действия, что всё может успешно разрешиться если просто закончить эту никчемную жизнь, полную страданий и боли. Единственное решение данной проблемы для такого ребёнка, даже если ему уже далеко за двадцать – это терапия, способная изменить как собственную самооценку, так и восприятие своего окружения и действительности, и тем самым поможет человеку начать новую жизнь - более здоровую, счастливую, полную удовлетворения и радости, в которой он выстраивает эмоциональную близость с близкими по духу людьми. Берегите себя и своих детей. С любовью, Елена Глозман – Семейный Психотерапевт Автор книг «Любящая семья: рождение эмоциональной близости», 2017 и «Счастливый брак. Практическое руководство для пар по созданию эмоциональной близости», 2022.
Share by: