10 Street Name, City Name Country, Zip Code555-555-5555myemail@mailservice.com
בשעה טובה ומוצלחת לאותם הורים שילדם עולה לכיתה א'! הכנתי עבורכם כמה טיפים שיעזרו להרחיב את הידע בנושא זה ויקדמו את ילדכם בלימודים.
הקפידו על שגרת חיים קבועה!
במידה וילד מתקשה להתעורר, העירו אותו כמה דקות מוקדם יותר, במילים “קמים עוד5 דקות”.
בהכנת שיעורי בית הקפידו לשבת עם הילד באותה שעה, אחרי שסיים לאכול את ארוחת הצהריים שלו. בערב, חשוב מאוד להתקלח, לארוז את הילקוט, בהתאם למערכת שעות למחר. בהתחלה, ההורים הם אלה שמארגנים את הילקוט, אך חשוב לעשות זאת יחד עם הילד. ברגע שהילד ילמד לקרוא, הוא יארגן את הילקוט בכוחות עצמו. בערב גם מכינים בגדים שילד ילבש למחרת היום. ההורה בוחר ב2-3 סטים של בגדים המתאימים ביותר ומתוכם מציע לילד לעשות את הבחירה שלו.
לא לאחר!
יש הורים שממשיכים להאמין שכיתה א', זה עדיין לא בית ספר "אמיתי" והם יכולים, ממש כמו בגן, להביא את הילד מתי שנוח להם. חשוב לדעת, שבבית הספר, ילד שאיחר "רק" ב-5 דקות יעבור תשאול וביקורת מצד המחנכת, ואולי גם מצד המנהלת, שאותה הוא ככל הנראה יפגוש במסדרון בית הספר בדרך לכיתה. מנקודת מבטו של הפסיכולוג פיאז'ה, ילדים בני 5-7 הינם ריאליסטים מוסריים. כלומר, הם תופסים את כל כללי ההתנהגות המועברים אליהם כדבר מוחלט ולא ניתן לערעור. לכן, אם מורה בכיתה אומרת שאיחור זה דבר לא טוב, אז בשלב מסוים הילדים בכיתה מתחילים לתפוס חבר או חברה לכיתה המאחרים באופן קבוע כ"ילדים לא טובים".
הכנת שיעורי בית!
זכרו שהילד שלכם עדיין אינו יודע מה זה שיעורי בית. לכן, בתחילת השנה תצטרכו לשבת איתו ולהדגים לו תהליך של הכנת שיעורי בית על מנת להנחיל לו מיומנויות חדשות. בחרו לשם כך במקום נוח, עם תאורה טובה. קבעו זמן קבוע שנוח לכם לשבת עם ילדכם. בשום פנים ואופן אין לעשות זאת מיד לאחר חזרתכם מעבודה. נוחו קצת (לפחות חצי שעה), תתאפסו טיפה, ורק אז תרגישו מספיק נינוחים ורגועים כדי לבצע את המשימה. קראו את המשימה בקול רם , הסבירו מה צריך לעשות וכיצד לבצע אותה. ברגע שילדכם יתמיד בשיעורי בית ויעשה זאת נכון, הקפידו לשבח אותו. בהמשך, תראו שהילד ירצה להכין את שיעורי הבית באופן עצמאי ותאפשרו לו זאת.
שאלו שאלות!
הורים בדרך כלל מאוד דואגים כאשר ילדם מתמודד עם איזשהו קושי רגשי או חברתי. אך לרוב קשה להם מאוד להבין מדוע הילד מתקשה ויתרה מכך, מתי התעורר הקושי הנ”ל אצל הילד. כשאני מבררת אם הורים דיברו על כך עם הילד שלהם, הם בדרך כלל עונים כך: "כמובן, אני תמיד שואל/ת אותו “איך היה בבית הספר היום", והוא תמיד עונה לי ש"הכל בסדר".
כמו שאומרים "מה ששואלים - זה מה שמקבלים"... היו יותר ברורים ובהירים בפניה שלכם אל הילד. שאלו “אילו שיעורים היו לך היום?” ”מה חדש למדת היום בכיתה?” “עם מי מהילדים שיחקת היום בהפסקה?” “עם דני? ומה עשה היום דני בכיתה?” התעניינות בחברים של ילדכם, תוביל אתכם באופן עקיף למידע חשוב על ילדכם הפרטי.
בדיקות רפואיות
חשוב מאוד שילד יעבור בדיקות השמיעה והראייה לפני שיתחיל את לימודיו בבית ספר. רוב הילדים חוששים להודות או פשוט לא מודעים לכך שאינם רואים או שומעים טוב. וזה פוגע ביכולת הלמידה שלכם. אם לילד יש בעיות בהגיית מילים או במוטוריקה עדינה, חשוב לעבור טיפול אצל קלינאית תקשורת ומרפאה בעיסוק. במידה וילד או/וגם כל המשפחה עבר/ו טלטלה רגשית קשה, אנא תפנו לטיפול פסיכולוגי או משפחתי. ילד אשר דואג לאמו או לאביו (בשל גירושין/מחלה/אובדן) אינו מסוגל להתרכז במהלך השיעור.
תזונה נכונה ושעות שינה!
בגיל 6 ילדים זקוקים ל 10 שעות שינה. ילד שלא ישן מספיק אינו מסוגל להתרכז בכיתה. הריכוז גם נפגע בשל תזונה לא נכונה (בשל אכילת הממתקים או שתית משקאות ממותקים). ילד רעב בדרך כלל חושב רק על אוכל, ולא מסוגל להיות קשוב בשיעורים. לכן, חשוב מאוד להכין לילד ארוחת בוקר ולארוז לו 2 כריכים לבית ספר. חשוב שתכינו כריכים משביעים ובריאים, אך כאלה שילד בהחלט יאכל. לא פעם הייתי עדה לזריקת הכריכים שילדים הביאו מהבית לפח אשפה ופנו לשכן לחלוק איתם את האוכל שלו.
ההצלחה בכיתה א' הינה חיונית להתפתחות בטחון העצמי אצל הילד שלכם. ילד, שנכשל בשנת הלימודים הראשונה שלו יחווה רגשות כשלון ונחיתות ויצטרך לשאת רגשות אלה למשך שנים הבאות. יהיה לו מאוד קשה להצליח הן לימודית והן חברתית.
אנא, היו ערניים, קשובים כלפי ילדכם ועזרו בכל מה שאתם יכולים, היעזרו ביעוץ מקצועי במידת הצורך. בהצלחה לכם ולילדיכם בבית הספר!
באהבה,
ילנה גלוזמן – פסיכוטרפיסטית משפחתית, מטפלת EMDR
MA – בפסיכולוגיה חינוכית יישומית-ייעוץ חינוכי.
תודה רבה, ההודעה נשלחה בהצלחה.
אירעה שגיאה בהזנת הפרטים, אנא נסו שנית
תודה רבה, ההודעה נשלחה בהצלחה.
אירעה שגיאה בהזנת הפרטים, אנא נסו שנית