10 Street Name, City Name Country, Zip Code555-555-5555myemail@mailservice.com
על מנת שילדכם יגדל להיות בריא בגוף ובנפש, חשוב לפתח קרבה רגשית במשפחה. המרכיבים ההכרחיים לשם כך הינם: הענקת אהבה, הבעת דאגה ואכפתיות, הצבת גבולות והתנהגות הורית צפויה.
לרוב הורים מבינים מתי ואיך לחזק התנהגות רצויה אצל הילד ואיך להעניש על מנת להפסיק התנהגות לא בריאה, ובכך מפתחים אצל הילד הבנה של קשר סיבה-תוצאה. עם זאת, קיים קושי בהבנת קשר זה ובחיזוי התנהגות אצל ילדים להורים טראומתיים.
אדם שחווה אירועים טראומתיים בחייו, מתרכז באופן מלא בכאב שלו, ברגשותיו ובתחושותיו. לפיכך, הוא אינו מסוגל לראות את ילדו, להכיר באמת את תכונותיו הייחודיות ואף לשקף אותם על מנת שבנו או בתו ידעו לפתחם ויתקדמו בתחום המקצועי אשר יבחרו בו. בשל כך, ילדים במשפחות אלה גדלים עם תפיסה מוטעית לגבי עצמם. הם אינם מודעים למעלותיהם ומקבלים בכניעה את התיוגים המרושעים שהעניקו להם הוריהם. לא פעם עזר הטיפול למטופליי לראשונה בחייהם, לשקף עבורם את תכונותיהם החיוביות האמיתיות, ובשל כך הערכתם העצמית החלה לנסוק.
בעודו מפוקס בעצמו, ההורה נוטה להתנהג בצורה בלתי צפויה: צוחק ונלהב במהלך משחק עם הילד, אך הוא לפתע מתהפך, מתפרץ צורח או מתכנס בתוך עצמו. ילד שההורה שלו מהווה עבורו דמות אהובה וחשובה בחייו, מתאמץ להבין מה בדבריו או במעשיו גרם לשינוי התנהגותי זה - מה הוא עשה לא בסדר שהוביל לפיצוץ - אך לא משנה כמה יתאמץ, הוא לעולם לא יצליח לזהות את מקור הבעיה. הילד שאינו מסוגל לראות את הקשר הנסיבתי, יקשר את השינוי הקיצוני הזה לעצמו ולהתנהגותו וישתדל לדבר פחות, ולנהוג בזהירות יתרה כדי חס וחלילה לא לחזור על התגובה המלחיצה מצד ההורה. ילדים כאלה נראים כבויים, מאופקים, הייתי אומרת אפילו "קפואים" בתגובות שלהם. הם חסרי יכולת לבטא את חוסר שביעות רצונם, חסרי יכולת להגן ולעמוד על דעתם וחסרי מסוגלות לנהל עימות. היעדר כישורים הכרחיים אלה משפיעים בהמשך על מערכות היחסים עם בני גילם או עם מבוגרים אחרים (מורים, מפקדים, ובהמשך ממונים בעבודה).
התנהגות בלתי צפויה מצד הורה יוצרת תחושה של חוסר בטחון. הילד לא מסוגל לשאת את הכאב בשל הפגיעה בהורה שלו. אמהות לא פעם מדגישות את המסר ומפגיזות במשפטים פוגעניים כמו "את/ה צרה צרורה", "על מה מגיע לי?", "את תמיד הורסת לי הכל", "הכל היה טוב עד שנולדת" וכו'. זה מוביל ילדים במשפחות אלה לתובנה שהורה מרגיש רע מעצם נוכחותם ומונעים מעצמם לשתף בבעיותיהם הנוספות כדי לא להכביד על ההורה. ומכיוון שילד אינו מסוגל לפתור המון בעיות מעצם היותו ילד – נוספות לנזיפות והכפשות ההורה, האשמות עצמיות בשל כשלונות רבים, עקב חוסר מסוגלות לעשות משהו נכון. כשילדים כאלה תופסים את עצמם כ"בעיתיים", "שמשהו לא בסדר בהם", הם מבינים מהר מאוד, שוב הודות לדוגמא שנותן ההורה אשר לא מסתיר את אמירותיו או מעשיו האובדניים, שעדיף פשוט לגמור את החיים מלאי סבל וייסורים, וכך יהיה יותר טוב לסובביהם.
הפתרון היחיד במקרה זה זו עבור ילד, גם אם הוא חצה את גיל עשרים - זה טיפול ממוקד טראומה (עדיף טיפול EMDR) שיכול לעזור לעבד את האירועים מן העבר, לשנות את תפיסת העצמי ואת תפיסת הסביבה ובכך יסייע בפתיחת דף חדש – חיים שלמים רגועים ומאושרים, מסופקים ומלאי שמחה, בה אדם יפתח קרבה רגשית עם אנשים שבוחר בעצמו.
שמרו על עצמכם ועל ילדיכם.
באהבה,
ילנה גלוזמן – פסיכותרפיסטית זוגית ומשפחתית, מטפלת EMDR,
מחברת ספרים "משפחה אוהבת: המדריך ליצירת קרבה רגשית", 2019 ו"וזוגיות מאושרת. המדריך המלא ליצירת קרבה רגשית ואינטימית", 2024.
תודה רבה, ההודעה נשלחה בהצלחה.
אירעה שגיאה בהזנת הפרטים, אנא נסו שנית
תודה רבה, ההודעה נשלחה בהצלחה.
אירעה שגיאה בהזנת הפרטים, אנא נסו שנית